péntek, október 11

TÁJÉKOZTATÁS ALAPELLÁTÁSI ÜGYELETI RENDSZER VÁLTOZÁSÁRÓL!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

2024. október 1. napjától új, egységes ügyeleti rendszer működtetését kezdte meg az Országos Mentőszolgálat. Az újonnan felálló rendszer célja, hogy minden beteg számára egyszerű hozzáférést és magas színvonalú orvosi ellátást biztosítson.

Mikor, milyen ellátást vehetnek igénybe a betegek?

Felkeresheti saját háziorvosát a megszokott rendelési időben:

A felnőtt háziorvosi rendelések IDE kattintva tekinthetők meg.
A házi gyermekorvosi rendelések IDE kattintva tekinthetők meg.

Ügyeleti ellátást vehet igénybe a plakáton található ellátóhelyek bármelyikén:

Hétköznap: 16:00-8:00 között
Szombaton-vasárnap, ünnepnapokon: 0-24 órában
Budapest területén két ügyeleti ellátóhely (II. kerület, IX. kerület), és mobil egység kerül felállításra, mely hétköznapokon 8:00-16:00 óra közötti időszakban látja el az ügyeleti feladatokat.

Milyen esetekben lehet az ügyelethez fordulni?

Akut, de nem közvetlenül életveszélyes, a következő háziorvosi rendelésig nem halasztható panaszokkal a 1830-as szám hívása szükséges.

Ilyen esetek lehetnek például:
Nagyon magas láz, amely nem csillapítható vény nélküli gyógyszerekkel
Hirtelen kialakuló fájdalom vagy görcsök
Bizonytalan hasi vagy mellkasi panaszok
Krónikus betegségek akut tünetei

Az ügyelet telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is egységesen: 1830.

A hívás során a mentőszolgálat szakembere felméri a beteg állapotát, és az adott helyzetre legmegfelelőbb megoldást kínálja. Ez lehet telefonos tanácsadás, ellátóhelyre irányítás, ügyeletes orvos küldése, vagy sürgős esetben mentőautó riasztása.

Hétköznap 16:00-8:00 között, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 24 órában Újpesten továbbra is a 1043 Budapest Berda József utca 48. szám alatt vehető igénybe az ügyeleti ellátás, de a korábban tapasztaltaktól eltérően, lakóhelytől függetlenül bármelyik ellátóhely fogadja a betegeket.

Fordulhat a Sürgősségi osztályhoz vagy az Országos Mentőszolgálathoz:
0-24 órában

Ha a helyzet életveszélyes (például erős mellkasi fájdalom, nehézlégzés, eszméletlenség), kérjük, hívja a 112-es segélyhívó számot!

Az Országos Mentőszolgálat hivatalos tájékoztatója IDE kattintva tekinthető meg, valamint az Országos Mentőszolgálat által készített információs plakátok segítik a könnyebb eligazodást az egységes alapellátási ügyeleti rendszerben. A plakátokat jelen felhívás alatt tudják megtekinteni és letölteni.

Megosztás.
Megszakítás