péntek, május 24

Az önkormányzatoknak kötelező lesz az óvodai és bölcsődei ügyelet biztosítása

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Újpest már korábban döntött arról, hogy nyitva maradjanak az óvodák.

Novák Katalin családügyi államtitkár Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet az éjjel megjelent kormányrendeletre, ami kötelezővé teszi az önkormányzatok számára, hogy április 30-tól ügyeletet biztosítanak az ellenőrzésük alá tartozó óvodákban és bölcsődékben.

„Az ügyeletet azon, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára kell biztosítani, akiknek szülője vagy más törvényes képviselője – munkavégzés vagy más ok miatt – ezt igényli. (…) A szülő írásban nyilatkozik arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben. Az ügyeletet a szülő által igényelt időszakban, de legfeljebb munkanapokon 6 és 18 óra között kell biztosítani”

– áll a miniszterelnök által jegyzett rendeletben. Az intézkedés szerint, ahogy eddig is, az ügyeletet kiscsoportos formában kell megszervezni, csoportonként legfeljebb 5 gyermek felügyelete biztosítható, viszont vegyes életkori csoportokban is megszervezhető. Ugyanakkor a 444 rámutatott, hogy

az nem derül ki a rendeletből, hogy a szülőknek miből kellene megállapítaniuk, hogy a gyermekük nem fertőzött.

Ugyanebben a rendeletben a kormány lehetőséget biztosít bármely foglalkoztató számára, hogy megszervezze az alkalmazottak gyermekei számára a napközbeni felügyeletet. A munkahelyi gyermekfelügyeletet a szülő a legalább 20 hetes, de legfeljebb 14 éves, fertőző betegségben nem szenvedő gyermeke felügyelete céljából veheti igénybe. Ugyanígy nyilatkozni kell, hogy a gyerek egészséges, és szintén csak kiscsoportos formában lehet megszervezni a felügyeletet.

„Munkahelyi gyermekfelügyelet olyan végzettséggel, szakképesítéssel végezhető, amely jogszabály alapján feljogosít a bölcsődei ellátás, napközbeni gyermekfelügyelet jogszabályban meghatározott munkaköreinek, vagy köznevelési intézmény pedagógus- vagy nevelő oktató munkát közvetlenül segítő munkaköreinek betöltésére”

– szerepel a rendeletben. A munkahelyi gyermekfelügyelet létrehozását előző nap kell jelenteni a polgármesternek és a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatalnak. Mint emlékezetes Újpest polgármestere a lakossági igényeket figyelembe véve már április 20-án jelezte, hogy a kerületben az önkormányzati fenntartású óvodák nem tartanak nyári szünetet: Keddi bejegyzésében a polgármester emlékeztet rá: Újpesten jelenleg a Deák Óvoda, Aradi Óvoda, Vörösmarty Óvoda, és a Park Óvoda tart ügyeletet. Ugyanígy ügyeleti rendben vannak nyitva a bölcsődék is a kerületben. Hozzáteszi: az ügyelet iránti igény benyújtása elektronikus levélben vagy telefonos értesítés útján is történhet, ezt az igényt minden héten be kell jelentenie a szülőnek. Ügyeleti igényre mindenki a szokott módon jelentkezhet szerdánként, az illetékes óvodában és bölcsődékben, ahová a gyermeke jár.

Megosztás.
Megszakítás