péntek, május 24

Kerékpárbarát Újpest

Pinterest LinkedIn Tumblr +

KERÉKPÁROSBARÁT ÚJPEST

Összefüggő kerékpáros hálózat a IV. kerületben

Újpest Önkormányzata számára kiemelten fontos, hogy még könnyebbé és biztonságosabbá tegye a kerékpározást a kerületben, és így még többen közlekedjenek biciklivel. A Fővárosi Önkormányzattal összefogva ezért egy olyan fejlesztés tervezése indult meg, amelynek eredményeként egy összefüggő kerékpáros hálózat tud kialakulni Újpesten.

Gondos tervezést követően 2023 szeptemberében megkezdődik a kivitelezés: a projektben szereplő helyszíneken megindulnak a burkolatalakítások, felfestések, forgalomtechnikai változtatások. Ez a kerület számos pontját érinti, a fejlesztés célja ugyanis a kerékpárhálózat meglévő, de össze nem érő elemeinek összekötése. A kivitelezés szeptember 25-én indul, és várhatóan november végéig tart.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a projekt során mely területek válnak biztonságosan kerékpározhatóvá, valamint a kivitelezés miatt várhatóan mikor kell korlátozásokra, forgalmi terelésekre számítani.

 1. Óceán-árok utca

2 méter széles, a forgalmi iránynak megfelelő kerékpársávok felfestése az Óceán-árok utcában a Külső Szilágyi út és a Farkaserdő utca között, a Sporttelep utcánál új jelzőlámpával a kanyarodás érdekében.

A kivitelezés várható menete:

 • október 15. és november 30. között tartanak a munkálatok, és jelentősebb forgalmi korlátozásokat nem tesznek szükségessé.
 1. Ugró Gyula utca – Káposztásmegyeri út

Kétirányú kerékpáros nyom felfestése az Ugró Gyula sorra, az Erdősor útra és a Káposztásmegyeri útra.

A kivitelezés várható menete:

 • Az Ugró Gyula utcában 2023. szeptember 25. és november 3. között tartanak a munkálatok, és részleges forgalomkorlátozást, valamint a parkolás teljes korlátozását teszik szükségessé.
 • A Káposztásmegyeri út lakópark felőli oldalán nem lehet parkolni október 12. és 25 között parkolóépítés miatt.
 • A Káposztásmegyeri út bolt felőli oldalán nem lehet parkolni október 26. és november 3. között parkolóépítés miatt.
 • Az iskolához, óvodához való eljutást – félpályás útlezárásokkal – a kivitelezés teljes időtartama alatt biztosítjuk.
 1. Görgey utca – Szilágyi utca (Rákospalota MÁV állomás) – Kiss János utca

A hiányzó kerékpársávok és kerékpáros nyomok létrehozása Rákospalota – Újpest vasútállomás környékén – a Görgey, Szilágyi, Kiss János utcákban, burkolatépítéssel a vasúti megállónál.

A kivitelezés várható menete:

 • A Görgey Artúr utcában október 16. és 20. között, jelentősebb korlátozások nélkül.
 • A Rákospalota – Újpest vasútállomásnál október 15. és november 30. között hétvégenként teljes forgalmi lezárással az aszfaltozás miatt.
 • A Kiss János utcában október 2. és 6. között, jelentősebb korlátozások nélkül.
 1. Árpád út – Kiss János utca – Szilágyi utca eleje

Az Árpád út végénél a közúti felüljáró alatti, illetve a Szilágyi utca és Kiss János utcák csomópontjainak kerékpárosbarát átalakítása, kerékpáros nyomok felfestése, és a Deák Ferenc utca ide vezető részén kerékpáros nyom létrehozása.

A kivitelezés várható menete:

 • Az Árpád úti csomópontban szeptember 25. és november 17. között ütemezett munkavégzés zajlik, részleges lezárásokkal, esetenként esti munkavégzésben.
 • A Kiss János utcában október 2. és 6. között, jelentősebb korlátozások nélkül.
 1. Deák Ferenc utca

Kétirányú kerékpárnyom kialakítása a Deák Ferenc utca Attila utca és Görgey utca közötti részén.

A kivitelezés várható menete:

 • szeptember 25. és szeptember 30. között, jelentősebb forgalmi korlátozások nélkül.
 1. Károlyi István utca – Király utca

Új kétirányú kerékpárnyom felfestése a Károlyi István utcában az Attila utcától az István útig, valamint nem elválasztott kerékpáros-gyalogos út felfestés a Király utca Rózsa utca és a Kassai utca közötti szakaszán.

A kivitelezés várható menete:

 • A Károlyi István utcában (a Szent István tér mellett) 2023. október 9. és 13. között, kisebb korlátozásokkal.
 • A Király utcában november 7. és november 17. között, kisebb korlátozásokkal.
 1. Berda József utca

A Berda József utca Újpest-városkaputól a Pozsonyi utcáig tartó szakaszán részben teljesen új kerékpárút, részben kétirányú kerékpárnyom, részben pedig kétirányú kerékpársáv felfestése biztosítja a tömegközlekedési csomópont és a vasúti híd kerékpárútjának megközelítését.

A kivitelezés várható menete:

 • Az Újpest Városkapu felé eső részen 2023. szeptember 25. és október 7. között, korlátozásokkal
 • Az Aradi utcai csomópontig 2023. október 5. és 31. között részleges lezárásokkal
 • A Mártírok útja csomópontig 2023. október 31. és november 15. között részleges lezárásokkal.

A fenti ütemezés tájékoztató jellegű, az időjárás és az előre nem látható körülmények függvényében változhat, ezért kérjük, hogy a munkálatok környezetében különös odafigyeléssel közlekedjenek! A munkálatok okozta kellemetlenségek iránti türelmüket és megértésüket előre is köszönjük!

A fejlesztés az Európai Unió támogatásával, a VEKOP-5.3.1-15-2020-00018 „Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések Budapest IV. kerületében” projekt keretén belül valósul meg.

Megosztás.
Megszakítás