csütörtök, július 25

Digitálisan akadálymentesített okosotthon

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Digitálisan akadálymentesített okosotthon

 

A Fővárosi Önkormányzat és a Fővárosi Szociális Közalapítvány égisze alatt a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete  elindított egy projektet, melynek célja, hogy a mozgáskorlátozott emberek életkörülményeit okos eszközökkel javítsák.

 

Kerekesszékesként több tevékenység is komoly kihívásokat rejteget. Mivel a legtöbb lakás nem teljesen akadálymentes, ezért a mindennapok során több akadályba is ütközhetnek a mozgáskorlátozott emberek. Ilyenek lehetnek az olyan nüansznyinak tűnő dolgok, mint kinyitni a bejárati ajtót,  felnyúlni a villanykapcsolóhoz, lehúzni a redőnyt, és így tovább. Erre megoldást jelenthetnek olyan okos eszközök, amelyek digitálisan akadálymentesítik a lakást, azaz lehetővé teszik, hogy bizonyos eszközöket távvezérléssel (okostelefon) lehessen irányítani. A projekt célcsoportja azok a mozgásukban súlyosan korlátozottak, akik valamilyen segédeszközt használnak, rossz anyagi helyzetben vannak, esetleg egyedül élnek, vagy önállóan a lakást elhagyni nem tudják.

Megvalósításhoz szükséges, hogy a mozgáskorlátozott rendelkezzen megfelelő okostelefonnal és otthoni wifi előfizetéssel. A pályázó alkalmassága esetén az érintett lakás felmérése is szükséges a megvalósíthatóság korlátai és költségei céljából. Ezután lehet majd meghatározni – a konkrét mozgáskorlátozottság miatt indokolt, a lakás adottságai alapján telepíthető és a költségvetésbe beilleszthető – eszközöket, amiket pályázat útján finanszíroz az egyesület. A költségkereten felüli eszközök telepítését, illetve extra igények kielégítését a pályázó saját költségén kérheti.

Kérjük Önt, ha érintett, ebben  a helyzetben van, akkor töltse ki az Egyesület honlapján (www.mbeinfo.hu) található űrlapot.

 

Tegyünk együtt azért, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a digitális akadálymentesítés, és javulhasson a mozgáskorlátozott emberek életszínvonala.

Megosztás.
Megszakítás