Mit kell tudni a koronavírusról? Veszélyesek lehetne-e az élelmiszerek? Terjedhet-e a vírus az ívóvízzel? Milyen szabályok vonatkoznak az éttermekre? Biztonságosak-e a fürdők? Mit kell tennie a járvány gócpontokból hazatérőknek? Fontos kormányzati tájékoztató anyagok!
A hazai ivóvízbázisok védettek a szennyvíz eredetű szennyezésekkel szemben, és az ivóvízszolgáltatók rendszeres vizsgálatokkal győződnek meg arról, hogy a szolgáltatott ivóvíz mentes a fekális szennyezéstől. A koronavírus az ivóvíz fertőtlenítésére jellemzően használt szabad aktív klór koncentrációnál (0,2-0,5 mg/l) pillanatszerűen inaktiválódik. Az új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus, amennyiben a vízkezelőszer hatására ez a burok megsérül, a vírus elveszíti fertőző képességét. Az ivóvízzel tehát a kórokozó Magyarországon nem terjed.
Az új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus. Amennyiben sérül ez a burok, akkor a vírus elveszíti fertőző képességét. A víz klórozása során elemi oxigén keletkezik, amely oxidáló hatású és erőteljesen károsítja például az új koronavírus burkát. A megfelelően üzemeltetett medencékben életképes vírusok jelenlétével nem kell számolni. Az uszodai vizek klórozása során használt klór mennyiség elég ahhoz, hogy az esetleg vízbe kerülő koronavírust elpusztítsa.
További információk az élelmiszerekről és étkezdékről itt olvashatóak.