vasárnap, június 26

Polgármesteri köszöntő

Tisztelt Olvasó! Tisztelt újpesti polgártársam!

Sosem látott mélyponton az árfolyam, 400 forintot kell adnunk egy euróért. Az okok összetettek. Jól látható, hogy a kormány most mindent a háborúra fog. Mintha nem lettek volna előjelek. Egy év alatt 350-ről 400-ra változott az euró ára. Tudják, melyik az az egyetlen deviza, ami a térségünkben ilyen mértékben gyengült? A belarusz rubel.
Putyin bábállamának és a mi fizetőeszközünknek is 15 százalék körüli a gyengülése az euróhoz képest egy év alatt. És csak nekünk. Az összes többi ország Romániától Moldováig, Albániától Csehországig meg tudta őrizni a devizájának az értékét.
A kormány azt mondja, hogy azokban az országokban rossz a helyzet, amelyek közel vannak a háborúhoz. Én inkább úgy látom: azokban az államokban rossz a helyzet, amelyek közel vannak Oroszországhoz.
Nem elég, hogy a járvány árát mindenkinél jobban meg kellett fizetnie a magyaroknak, pénzben is, és sajnos – ez a legfőbb – halálos áldozatok számában is.
A kilábalás sem sikerült. Magyarország nem kapja meg az újjáépítésre szánt uniós forrásokat, mert az európai közösség tudja, mi történne azzal a pénzzel. Feneketlen kútba öntenék? Bolondok lennének. A saját hazájukban is van éppen elég gond.
Felébredtünk. A választások előtti osztogatás, az egekben lévő államadósság, az oroszoknak való energetikai, politikai, sőt, talán valójában ideológiai kiszolgáltatottság meghozta az „eredményt”: egyik válságból ki, a másikba be. A térség legrosszabb járványkezelése után meg is érkeztünk a térség legrosszabb árfolyamhelyzetéhez.
És igen, fájni fog. Ez is.
Brüsszelben jártam Cseh Katalin momentumos európai parlamenti képviselő meghívására. Katka azon dolgozik az EP-ben, hogy az uniós források közvetlenül eljuthassanak az önkormányzatokhoz. Most ez úgy történik, hogy az EU odaadja az adott tagállam kormányának a pénzt, a kormány pedig saját kénye-kedve szerint szétosztja. De nem bolond senki ott sem, látják, hogy a magyar kormány mit tesz az összegekkel. Ezért szorgalmazzuk egyre többen, hogy a pénzeket közvetlenül a helyi közösségeknek adják inkább. Így kikerülhető a velejéig korrupt magyar kormány.
Egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy a gátlástalan tolvajlás árát a magyar emberek, az újpestiek fizessék meg!
De mit tehetünk helyben?
Apróságokat, de abból sokat. És a sok kicsi sokra megy. Például vásároljunk helyi árusnál, amit lehet, inkább szerezzünk be a piacról, mint a szupermarketből, keressük a helyben élő szolgáltatókat! Egymás között költsük el a pénzt, mert ezzel egymást segítjük. Ráadásul a közösségünket is erősítjük.
Számos módja van még az együttműködésnek, egymás segítésének. Keressék azokat a családi civil szervezeteket, ahol összekapaszkodva, egymást támogatva a nehezebb idők is átvészelhetők! Kopogjanak át sűrűbben a szomszédhoz, figyeljenek még jobban egymásra!
A pénz nagy érték, de az ember a legnagyobb.

Déri Tibor

polgármester
Budapest, IV. kerület

Skip to content