kedd, január 31

Polgármesteri köszöntő

Kedves újpesti polgártársam!

Energiagyarmat vagyunk. Miközben az uniós statisztikai hivatal szerint az eurozóna tagországaiban 40 százalékkal nőttek az energiaárak, addig nálunk az önkormányzatok, a vállalkozások, az intézmények 10-20-szoros emelkedést tapasztalnak. A magyar energiaárak növekedése sokszorosan meghaladja azt a mértéket, mint amit a “haldokló Nyugaton” tapasztalnak. Eközben az egész EU-ban csak Bulgáriában szegényebbek az emberek, mint itt. Ausztriában pedig annyiba kerül az áram az átlagos fogyasztásig, mint itthon. Ezzel párhuzamosan egy átlag osztrák milliós fizetést kap.
Volt tizenkét év. A kormány azt ígérte 2010-ben, hogy egy évtized alatt minden magyar lakóingatlant energiahatékonnyá, takarékossá alakít át. Semmi nem lett belőle.
Itt Újpesten tízezrek élnek panelházakban. A panelprogramot is leállították. A legutóbbi intézkedésükkel elvették annak lehetőségét is, hogy napelemekkel termeljenek áramot a magyar családok. Minden létező téren nőtt a kiszolgáltatottságunk az oroszok felé, és – ahogy írtam az imént – még az árak is jobban emelkedtek nálunk, mint tőlünk nyugatabbra.
Van tehát okunk arra, hogy minél többet próbáljunk meg tenni az energiafüggetlenségért. Városunk ezért fogott össze a szomszédos III. kerülettel és Szentendrével annak érdekében, hogy egy átfogó program keretében a lehető legnagyobb mértékben megszabaduljunk a moszkvai zsarolástól. A European City Falicity program keretében elkészítettünk egy tervet. Óriási energiaspórolással járna, ha a kidolgozott koncepció megvalósulna. Általában nem szeretem számokkal untatni Önöket, de most beszédes adatok jönnek, higgyék el!
A terveink alapján napelemes rendszer létesülhetne 44 lakóépületen, 29 középület és 12 kereskedelmi épület tetején. Ezen felül sor kerülhetne 52 lakóépület komplex épületfizikai és gépészeti korszerűsítésére, valamint 17 lakóépület fűtési és melegvíz forrásának megújítására hőszivattyúkkal. És hogy mit nyernénk mindezzel? Évente összesen csaknem 40 ezer MWh energiát és 9 ezer tonna széndioxid-kibocsátást spórolhatnánk meg!
A beruházáshoz európai uniós források állnak rendelkezésre. Ezek egy részére közvetlenül is pályázhatunk, nem kell értük a magyar kormánnyal egyezkednünk. Van viszont olyan része is a támogatásoknak, amelyekhez szükség van az itthoni bürokraták és döntéshozók együttműködésére is. Nem arról van szó, hogy pénzt kérünk az államtól. Először is az újpestiek által befizetett adók egy töredékét szeretnénk látni. Másodszor pedig azt, hogy ne akadályozzák az uniós forrásokhoz történő hozzájutásunkat.
Az újpestiek számára nem lehet pártpolitikai ügy az energiahatékonyság és a keleti függőség csökkentése, ezért abban bízom, hogy városunk kormánypárti képviselői is közbenjárnak Önökért.
A koncepciót kidolgoztuk. A szándékunk világos. A lehetőségek nyitva állnak. Már csak az kell, hogy ne feküdjön keresztbe nekünk senki.

Déri Tibor

polgármester
Budapest, IV. kerület

Megszakítás