Nem Nagy Dolog! - Újpest Önkormányzata minden eszközzel felveszi a harcot a kutyapiszok ellen. A Nem Nagy Dolog! akcióhoz bárki csatlakozhat és kiveheti részét Újpest tisztaságának megőrzésében. Együtt, a tisztább Újpestért!

Programjaink

Téli veszélyek

Fagyálló folyadék:
A téli időszakban állandó veszélyt jelent a fagyálló folyadék, amely etilén-glikol nevű anyaga révén halálos veszélyt rejt állatainkra nézve. Az anyag édeskés, így a legtöbb állat szívesen kóstolja, azonban tudnunk kell, hogy egy kistestű macska például már pár milliliter folyadéktól elpusztulhat. Vigyázzon, hogy ne hagyja a leengedett, kifolyt folyadékot szabadon.

Egérirtók:
A különféle egérirtó mérgek a kutyákra, macskákra is veszélyesek. Sőt, amennyiben egy macska egérirtót fogyasztott egereket eszik, a mérgezés így is kialakulhat. Ezek a készítmények rendszerint véralvadásgátló anyagokat tartalmaznak, így a tünetek is ebből adódóan jelentkeznek: vérszegénység, vérzékenység.

Gyógyszerek:
A téli megfázások idején sokszor juthat hozzá a kutya vagy macska is a lakásban elhagyott gyógyszerekhez. Fontos tudnunk, hogy ami az embereknek adott esetben orvosság, az állatainkat sok esetben meg is ölheti. Például 1-2 Aspirin tabletta elfogyasztása a macskákban súlyos következményekkel jár.

Petárdák:
Szilveszterkor a sok petárdarobbanás miatt az állatok gyakran pánikba esnek, és akár el is szökhetnek ijedtükben otthonról. Ha kutyája ijedős, keresse fel állatorvosát, hogy megbeszéljék, milyen nyugtató adható esetleg neki, amitől jóízűen átalussza majd ezt a - számára - kellemetlen éjszakát.

Karácsonyfadíszek:
A gömbdíszek összeroppantva éles üvegdarabokra törnek, amik megvághatják az állatot vagy lenyelve sérülést okozhatnak a szájban, gyomorban és a belekben is. Az ünnep fő dísze mindenütt a feldíszített fenyőfa. Csak remélni tudjuk, hogy a karácsonyfa minden macskás családban még januárban is ugyanúgy áll majd a helyén, mint ahogy Szentestén állni fog, és a család kedvence nem dönti azt magára. Nagyon fontos alapkövetelmény ezért a készülődés során, hogy megtegyünk minden szükséges biztonsági intézkedést a fa megfelelő rögzítését illetően! A macskák, különösen azok, amelyek egyébként is hajlamosak mindenhová felugrálni, nagyon könnyen „játszótérnek" vélik a fenyőfát, és bizony megpróbálnak landolni rajta. Emellett a csillagszórók, gyertyák látványától és a velük járó váratlan hangjelenségektől is könnyen megijedhetnek, aminek következtében könnyen magukra dönthetik a karácsonyfát. Különösen igaz ez az „elsőkarácsonyos" kölykökre, amelyek még soha nem láttak, tapasztaltak hasonlót. Ez azért fontos kérdés, mert a minden bizonnyal bekövetkező anyagi káron túl megsérülhet maga a baj okozója, a cicus is. A felboruló fa (főleg, ha méretesebb) zúzódásokat, vérző sérüléseket, de akár agyrázkódást, gerincsérülést is okozhat! A karácsonyfa világítására szolgáló égők drótjának elrágása áramütéshez, jobb esetben csak égési sérülésekhez vezet, azon túl, hogy az esetleges zárlat a lakásban is kárt tehet. Különleges veszélyekkel fenyeget Szenteste az a csomagolóanyag-halom, amely az ajándékok kibontása után keletkezik, és amit ezen az estén csak ritkán szoktunk azonnal összeszedni. Ne felejtsük el, hogy minden macska ösztönösen imád belebújni minden dobozba, nejlonzacskóba! Sokszor azonban éppen ez okozhat súlyos gondokat, például fulladásveszélyt.

Szaloncukor:
A szaloncukrok alufólia borítása nem emészthető anyag, így bélelzáródást okozhat. További veszélyforrás a fém (drót) szaloncukor felfüggesztő, ami lenyelve szintén súlyos problémákhoz vezethet.

2013.04.02
(forrás: Állatbarát Alapítvány)

További hasznos tudnivalók