Nem Nagy Dolog! - Újpest Önkormányzata minden eszközzel felveszi a harcot a kutyapiszok ellen. A Nem Nagy Dolog! akcióhoz bárki csatlakozhat és kiveheti részét Újpest tisztaságának megőrzésében. Együtt, a tisztább Újpestért!

Programjaink

A tisztaság fél egészség

A környezet tisztán tartásával megelőzhetők a fertőzések és számos megbetegedés. Ahogy otthon többnyire a háziasszonyokra, közterületen a közösségre hárul a higiénia megőrzésének feladata.

A közterületek tisztaságának fontosságára hívja fel a figyelmet a Nem Nagy Dolog! kampány, amelyet 2013-ban indított útjára Újpest Önkormányzata. A kezdeményezés középpontjában a kutyatartás felelőssége áll, ezért segítséget nyújtanak a gazdiknak, hogy tisztán tartsák maguk körül környezetüket, és összeszedjék a veszélyes hulladéknak számító kutyapiszkot.

Az önkormányzat igyekszik megfelelő körülményeket biztosítani az állattartók és a kutyák számára. Az utóbbi években számos közpark újult meg Újpesten, köztük a Rózsavirág tér, a Semsey park, az Ugró Gyula park és a Szilas park. Több helyen kutyafuttató áll a gazdik és kedvenceik rendelkezésére, ahol különösen fontos, hogy a játszóterek még véletlenül se szennyeződjenek kutyapiszokkal.

Az elmúlt időszakban Újpest egész területén jelentősen fejlődtek a kutyatartáshoz szükséges feltételek. A városi környezetben korlátozottak a lehetőségeink, de így is évről évre bővítjük a kutyafuttatók számát – mondta korábban lapunknak Rádi Attila. Az alpolgármester kiemelte: a kutyapiszok fertőzésveszélyes, és kötelező felszedni nem csak a kutyafuttatókban, hanem a város egész területén.

Az Újpesti Önkormányzati Rendészet munkatársai rendszeresen ellenőrzik a parkokat és köztereket, és szükség esetén figyelmeztetik a gazdikat a helyes magatartásra. A házi kedvencek az elkülönített kutyaparkokban és kutyafuttatókban szabadon mozoghatnak. A többi területet, a játszótereket és sétányokat tiltó táblákkal látták el, ezeket minden állattartónak figyelembe kell vennie.

Három éve működik szabad kutyapark a káposztásmegyeri Szilas parkban. Itt kedvükre szaladgálhatnak a kutyák gazdáik felügyelete mellett. Az igényekre tekintettel hamarosan újabb kutyapark létesül a Deák Ferenc utcai házak mögött, a Görgey út mentén. Ezeken a területeken is érvényesek a szabályok, és a gazdiknak itt is fel kell szedniük a kutyapiszkot kedvenceik után.

Októberben avatták fel Újpest új kutyafuttatóját a Semsey Aladár parkban, ahol közel ötszáz négyzetméteres területet használhatnak az állatbarátok. A lakótelepi közpark azóta teljes átalakuláson ment keresztül, és a teljes területet május 5-én, pénteken adják át ünnepélyesen a nagyközönségnek. A hivatalos megnyitóra 13 órától várják az érdeklődőket.

CsJ


A gyerekekre a legveszélyesebb

Becslések szerint a hazánkban élő kétmillió kutya naponta 600 tonna ürüléket hagy maga után. Budapesten 200 ezer kutya él, ők naponta hatvan tonnát potyogtatnak. A kutyaürülék milliónyi olyan élősködőt hordoz, amelyek az emberre is veszélyes fertőzéseket terjesztenek, ezért ne mulasszuk el összeszedni. A kutyapiszok ugyanis nem friss formájában a legveszélyesebb, különösen a pora terjeszthet kórokozókat, és elsősorban a gyerekeket veszélyezteti, hiszen ők mozognak leginkább talajközelben a kertekben, játszótereken és parkokban. Tovább mérsékelhető a kockázat, ha a felelős állattartók rendszeresen kezelik háziállataikat az élősködők ellen. Kutyáknál és macskáknál évente kétszer célszerű elvégeztetni a szűrővizsgálatokat.


Rejtőzködő fertőzés

Zoonózisnak nevezik az állatról emberre terjedő betegségeket, amelyeket paraziták okoznak. Az élősködők a kényeztetett és féltve őrzött házikedvenceket is veszélyeztetik, de a higiéniai előírások és elővigyázatossági szabályok betartásával ki lehet őket szűrni. Ugyanakkor nem egyszerű a fertőzés felismerése, mivel a húsevő háziállatoknál nem okoz látványos megbetegedést. Az emberi szervezetbe eljutva ugyanakkor annál komoly szövődményekkel járhat. A bélférgek petéi a bélsárral jutnak ki a környezetbe, ahol néhány hét alatt fejlődnek ki és jelentenek fertőzésveszélyt.

2017.05.11
(forrás: ujpest.hu)

További hírek