Helytörténeti előadássorozat indult

Februártól a Rácz Gyöngyi Közösségi Központban található Újpesti Cigány Helytörténeti Gyűjteményben tárlatvezetéssel egybekötött előadás-sorozat kezdődött el. A program térítésmentes, és minden érdeklődőt, a kisdiákoktól az egyetemi hallgatókig, a nyugdíjasoktól a civil szervezetekig szeretettel várnak a szervezők.

Helytörténeti előadássorozat indult kép

Három alkalommal, telt ház mellett folyt csoportos bemutató. Az ELTE hallgatóinak tartott programon külön előadóként részt vett Szuhay Péter muzeológus, a Magyar Néprajzi Múzeum munkatársa, aki az újpesti gyűjtemény méltatása után a fotográfia néprajzi, szociográfiai jelentőségéről tartott remek előadást. A Károli Gáspár Református Egyetem pedagógia, valamint szociális munkás diákjai egy héttel később látogattak el – a Magyarországon ez idáig kuriózumnak, példa nélkülinek tartott – muzeális gyűjteménybe. Az Újpesti Nyugdíjas Klub telt házas rendezvényén a helyi cigány nemzetiség életét idézte fel 1840-től 1994-ig Molnár István Gábor helytörténeti kutató. A gyűjtemény 4500 dokumentumot, fényképet, muzsikusrelikviát, szegkovácsszerszámokat és termékeket tartalmaz, mely anyagból 17% fért fel a tablókba, tárolókba rendezve. Mesélt az 1842-ben még "új magyarként" definiált, római katolikusként, Dunakeszin keresztelt leánygyermekről, a zsidó iparosokkal együtt a Károlyi gróf alapította Újpestre települt szegkovácsokról, és Babits Mihály Kártyavár című regényében is ábrázolt muzsikusokról, valamint a piarci kereskedőkről, akikkel együtt formálódott, gazdagodott e Duna-parti település, amely ma városrészként is Újpest maradt.

Molnár István Gábor, aki a múzeum mellett a helyi cigány önkormányzatot is vezeti, elmondta, hogy az előadásokat folyamatosan szervezik, szeretnék ha az újpesti iskolák tanulói történelemóra keretében látogatnának el a gyűjteménybe.

Külön megtiszteltetés, hogy dr. Zsigmond Barna Pál, Újpest alpolgármestere a sorozat fővédnökségét elvállalta.

Váradi Krisztina