A téli időszak valóban megviseli az élő szervezeteket

A napfény hiánya depresszióra hajlamosít. Nem véletlenül vannak a skandináv országokban, a lakások ablakaiban világító lámpák, olyan pozitív érzetet keltve, hogy kintről süt be a fény a lakásba. A pszichiátriai kezelésekben úgynevezett fénykezelő szobák vannak.

A téli időszak valóban megviseli az élő szervezeteket kép

A szervezet vitaminszükségletét is pótolni kell, bár ma már a globalizáció következtében a piacokon mindenféle friss zöldséget, gyümölcsöt be tudunk szerezni, csak a pénztárcánk szab határt.

Fontos, hogy minden nap fogyasszunk tejet, illetve valamilyen tejkészítményt és több halból készült ételt. Sajnos a hazai étkezési szokásainkban a halételek nem a vezető helyen vannak.

A D-vitamin igen fontos szerepét az utóbbi években hangsúlyozza a tudomány. A csontritkulásra, csontnövekedésre való hatása mellett kiderült igen magas gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása is. A gyermekeknél a szülők nagyon figyelnek a D-vitamin pótlására, viszont magukra kevésbé.

A napfény hatására a bőrünkben keletkező D-vitamin így igen fontos. De a mértékletesség még fontosabb, ugyanis a napfény spektrumában található ultraibolya A és ultraibolya B sugarak rákkeltő hatásúak. A bőr nem felejt. A fénykvantumok összeadódnak a bőrben, és mivel a hám alapi sejtjei állandóan osztódnak, bennük fény hatására DNS-károsodás keletkezhet, és az bőrdaganatok kialakulásához vezethet. Tehát a fehér, érzékeny bőrű emberek, különösen, ha sokat tartózkodnak szabadban (síelés), télen is használjanak 30-50 faktoros fényvédőt. A hófehér hónak is igen magas a fényvisszaverő képessége, ugyanúgy, mint a víznek.

Télen a hideg, a szél hatására bőrünk kiszárad. A nagyon hidegben, ha nem öltözünk fel kellően, a bőrnek nem biztosítjuk a megfelelő vérkeringést, fagyási tünetek is előfordulhatnak. Tehát nagyon fontos a bőrt védő, úgynevezett lipidköpeny biztosítása, mivel ha ez hiányzik, a bőrfelszín berepedezik, a bőrt védő mikroflóra sérül, és ekcémás gyulladások keletkeznek. Tehát a forró vízzel való fürdés nem ajánlott, inkább langyos legyen, az olajos tusfürdők és testápolók rendszeres használata viszont igen fontos.

Az arcbőrre különös fontossággal ügyeljünk, ugyanis ez van leginkább kitéve az időjárás viszontagságainak. Szükséges a bőr hidratáltságának és a lipidköpenynek a megtartása, mivel így a ráncok képződését lassíthatjuk, illetve a fény hatására kialakuló elszarusodási zavarok kevésbé vastagodnak.

Tavasszal az életet adó napfény nemcsak a növényeket csalogatja elő a földből, de az emberek is levetkőzve napfürdőznek. Fontos a mértékletesség! Délben soha, és máskor se sokáig legyünk fényvédő nélkül a szabadban. Tavasszal is le lehet égni.

Az európai emberek között, főképp az úgynevezett celebeknél, fontos a napbarnított bőr, mondván az az egészség jele… Ha elmegyünk Ázsiába, az ott élő hölgyek óvják magukat a fénytől, mert ott a fehér bőr a társadalmi ranglétra magas fokát jelenti. A szegények dolgoznak a rizsföldeken, míg az irodákban dolgozók fehérebb bőrűek, módosabbak.

És mivel az egész szervezet egy egység, amely a környezetével egészséges körülmények között összhangban van, így kiemelném, hogy évente egyszer menjünk el szűrővizsgálatokra. Ugyanis bizonyos gyógyszereknek is van negatív hatása a bőrre, fényre érzékenyíthetnek, illetve a cukorbetegség hatására is keletkeznek bőrelváltozások.
Az anyajegyeket is a napozás előtt tanácsos ellenőriztetni, különösen azoknak, akiknek nagyon sok van.

Dr. Ihász Judit, bőrgyógyász