Szentmise a betegek világnapján

A betegek világnapján, február 11-én vasárnap, délután 3 órakor az újpesti Károlyi Sándor Kórházban tart szentmisét Molnár István atya, a Szent József Templom plébánosa. Bátorító szavakat mond a betegeknek és kiszolgáltatja nekik a betegek kenete szentséget.

Szentmise a betegek világnapján kép

– Ebben az évben sajátos tartalma lesz az ünnepnek, hiszen hosszú idő után újraindítjuk a Károlyi Sándor Kórházban a beteglátogató szolgálatunkkal együtt a szentmisék bemutatását, melyet rendszeresen, vasárnap délutánonként tartunk majd meg – mondja István atya. – Ebben a kórházban krónikus fekvőbetegek vannak. A heti beteglátogatásaim alkalmával rendszeresen találkozom hívő emberekkel, akik szeretnék a vallásos életüket itt is gyakorolni, kapcsolatban lenni az Úr Jézussal, a szentségeket felvenni. Érettségi után mentőápolóként dolgoztam, akkor kerültem közelebbi kapcsolatba az egészségüggyel. Valahogy mindig kevésnek éreztem a testi segítségnyújtást. Éreztem annak a korlátait, lehetőségeit, hogy nem mindig tudtunk megfelelő ellátást nyújtani a betegség természete, a beteg állapota miatt, vagy esetleg mert későn érkeztünk ki. Mindig ott motoszkált bennem a gondolat, hogy a betegnek nemcsak a testét, hanem a lelkét is kellene gyógyítani, hangsúlyt helyezni a hozzátartozók lelki gondozására, hiszen nekik sokszor nagy áldozat egy beteg, idős hozzátartozó ápolása, gondozása. Nekik is segítséget kell nyújtanunk.

A betegek lelki segítése mellett az egyházközség rendszeresen készít és ajándékoz ételadományokat a hajléktalanoknak, rászorulóknak.

– Az egyház sajátos küldetése, karizmája, hogy gondoskodjon a rászorulókról, nem csak lelki, hanem testi segítséget is nyújtva nekik. Karácsony előtt közel 200 hajléktalannak főztünk és adtunk át meleg ételt a Magyar Vöröskereszt Madridi Úti Hajléktalan Szállójában. Január közepén volt a legutóbbi akciónk, akkor már a Madridi útin kívül a Szobi utcai nappali melegedőbe és a Vágány utcai kórházba is jutott étel, egy mosoly, néhány jó szó. A következő adományakciót február végére tervezzük.

pj

II. János Pál kezdeményezésére 1993-tól február 11. a betegek világnapja. 1858-ban ezen a napon jelent meg a Szűzanya Soubirous Bernadett 14 éves francia lánynak Lourdes-ban, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. E helyen 1864-ben templomot építettek, amelynek IX. Pius pápa bazilika címet és előjogokat adományozott. Lourdes-ban a zarándokok száma évente több mint félmillió, és a természetes módon meg nem magyarázható gyógyulások száma is több ezerre tehető. A világnap célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését.”