Nyitott SZEM

Nyitott szemmel járnak, figyelnek egymásra és értékeikre a szomszédok Káposztásmegyeren. 2015-ben jött létre a SZEM, vagyis a Szomszédok Egymásért Mozgalom a Káposztási Családok Egyesületének kezdeményezésére.

Nyitott SZEM kép

Tevékenységüket az újpesti rendőrség is támogatja. Buchwald Milánnal, Újpest rendőrkapitányával beszélgettünk a mozgalomról és a bűnmegelőzés fontosságáról.
Igaz a mondás, hogy szomszéd a legjobb riasztó?
Igen, igaz, ezért is tartjuk remek kezdeményezésnek a Szomszédok Egymásért Mozgalmat. Nem lehet elégszer ismételni a bűnmegelőzés jelentőségét. Sok fórumot tartunk ebben a témában Újpesten, és szerintem már láthatóak ennek eredményei. Régebben a rendőrség legfontosabb feladata a bűnüldözés volt, de ma már a bűnmegelőzés legalább annyira fontos, ha nem fontosabb. Viszont a rendőrség nem tud mindent megoldani, mindenhol ott lenni, így azért, hogy megfelelő közbiztonságban éljünk, az állampolgároknak is tenniük kell. Nagyon találó a mozgalom neve, a SZEM. Ha mindenki körültekintően, nyitott szemmel jár a saját lakókörnyezetében, akkor sok bűneset megelőzhető, nehezebben válunk áldozattá.

Ennek nyilván fontos része a megfelelő kommunikáció a szomszédok között, és a rendőrség felé is.
Ha tudjuk, hogy mikor kell jeleznünk egy lehetséges bűnesetet, és ezt a jelzést minél hamarabb meg tudjuk tenni a rendőrség felé, akkor megakadályozható a bűncselekmény. Kiváló példa erre a káposztásmegyeri mozgalom, ahol évek óta jól működik ez a kommunikáció.  Pontosan tudják, hogy mikor kell szólni a rendőrségnek, mikor elég az önkormányzati rendészet felé jelzést tenni, vagy csak egymást figyelmeztetni. Figyelni kell arra is, hogy felelősen használjuk a különféle internetes csoportokat, a közösségi médiát. Nem a legjobb ötlet például mindenki tudtára adni, hogy elment az egész család nyaralni és két hétig üres lesz a lakás. Mert elképzelhető, hogy olyan személyhez is eljut az információ, aki ezt nem jó szándékkal fogja használni. 

Jellemzőek a felesleges riasztások, esetleg az egyéni bűnmegelőzési akciók? 
Inkább hívjuk a rendőrséget tízszer feleslegesen, minthogy pont akkor ne hívjuk, amikor kellene. És abban még van mit fejlődnie a magyar társadalomnak, hogy ne az legyen az attitűd egy gyanús eset láttán, hogy inkább nem teszek semmit, mert jobb kimaradni belőle. Persze fontos, hogy ne személyesen lépjünk közbe. A hatályos jogszabályok alapján egy bűncselekmény elkövetőjét bárki visszatarthatja, csak át kell adni a rendőrhatóságnak, de azért jobb biztonságos távolságban maradni, jelezni az esetet, és megfigyelni, megjegyezni azokat az információkat, amelyek fontosak lehetnek, ha nem sikerülne tetten érni az elkövetőt. 

Mi a következő cél a bűnmegelőzésben Újpesten?
Szerintem az újpesti lakosság nyitottan áll ehhez a témához, az önkormányzat is támogatja a bűnmegelőzési törekvéseket, a rendőrség nemkülönben, tehát az összefogás adott. A Káposztási Családok Egyesületének mozgalma nagyon jó minta, és az a cél, hogy ezt Újpest más részeire is kiterjesszük. Jó lenne, ha minél több újpesti lakóközösség követné a káposztásmegyeri példát.    

JM