Parkolási nehézségek a Városkapunál

Újpesten évek óta központi téma és probléma a parkolóhiány Újpest-Központ és a Városkapu környékén egyaránt. Hétköznap már korán reggel nagy a tumultus mindkét említett területen, sőt a környező utcákban is. Az önkormányzat évek óta keresi a mindenki számára elfogadható megoldást.

Parkolási nehézségek a Városkapunál kép

– Régi probléma, hogy sokan P+R-ként használják a Városkapu és Újpest-Központ környékét. Ez főként azokra az autósokra igaz, akik nem Újpesten laknak, de metróval szeretnének eljutni a munkahelyükre – mondja Cserna Sándor, az Önkormányzati Rendészet vezetője. – Korábban csak a központi részt érintette ez a probléma, de ahogy kezdtek elfogyni a helyek, az autósok már a Városkapu parkolóját és a környező utcákat is birtokba vették.
Az elmúlt években a probléma sajnos tovább fokozódott, mert a XIII. kerületben szinte mindenütt fizetőssé vált a parkolás, ezért az autósok egyre kijjebb jönnek. Nem meglepő tehát, hogy az újpestiek folyamatosan jelzik ezt a problémát az Önkormányzat felé.
Az Újpesti Párbeszédnek már többször is témája volt a parkolók túlzsúfoltsága és hiánya, illetve számos szakmai felmérés és konzultáció is zajlott ebben a témában.
– A megoldás több okból is nehéz, de főként azért, mert az újpestiek véleménye is megoszlik ebben a kérdésben – folytatja Cserna Sándor. – Nehéz pontosan felmérni, hogy kik, mikor, miért és mennyi időt parkolnak az érintett területeken. Az Önkormányzat szakemberek folyamatos bevonásával keres olyan hatékony és igazságos megoldást, amely nem terheli meg sem a város költségvetését, sem az emberek pénztárcáját, és leginkább megfelel az újpestiek elvárásainak.