Időtlen reformáció

A reformáció 500. évfordulója alkalmából konferenciát rendeztek szeptember 21-én az Újpesti Városháza Dísztermében.

Időtlen reformáció kép

Az Újpesti Önkormányzat képviseletében dr. Zsigmond Barna Pál alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: „Újpest sokszínű, barátságos, befogadó város, ahol jól megférnek egymás mellett a különböző társadalmi, nemzetiségi, vallási csoporthoz tartozó polgárok. Itt hagyománya van a megértésnek, a felekezetek békés egymás mellett élésének. Büszkék vagyunk rá, és szimbolikusnak tekintjük, hogy a Szent István tér száz méteres körzetében valamennyi történelmi egyház temploma megtalálható.”

A tanácskozáson Solymár Péter az újpesti protestáns felekezetek reformátori üzeneteiről, Szabó László a reformáció gyakorlati teológiájáról, Várady Endre pedig a reformáció bibliai örökségéről tartott előadást „…de Istenünk igéje örökre megmarad” címmel. A konferencia programját a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium, valamint az Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek és tanárainak fellépése színesítette.

Az emlékülést követően a rendezvény a főtéri református templomban folytatódott. Loránt Gábor lelkész hirdetett igét, és Solymár Péter elhelyezte az újpesti protestáns felekezetek reformációi molinóját. A kifüggesztett táblán a város lelkipásztorai által kiválasztott, a reformáció örökségét megjelenítő szavak láthatók egy kehelyben, a háttér sárga és piros színei pedig Újpestet jelképezik. CsJ