Tematikus séták Újpesten is

Szeptember 16-17-én tematikus séták keretében, szakképzett idegenvezetők segítségével lehet felfedezni Budapest bevásárló és tematikus utcáit. A programokból Újpest sem marad ki.

Tematikus séták Újpesten is kép

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz kapcsolódva, a bevásárloutca.hu szervezésében szeptember 16-17-én Budapest bevásárló és tematikus utcáit ismerhetik meg az érdeklődők tematikus séták, illetve egy hajós városnézés keretében, szakképzett idegenvezetők segítségével.

A főszervezők által megadott központi téma az „Aranykorok emlékezete”.

A séták és a hajós városnézés regisztrációhoz kötött! Regisztrálni 2017 szeptember 11-ig (vagy amíg a megadott keret be nem telik) az info@bevasarloutca.hu e-mail címen lehet.
2017. szeptember 17. (vasárnap)

9.45


Séta Újpesten a Duna parti városrésztől Újpest városközpontjáig

Találkozó: az M3as Metro Újpest- Városkapu megállója kijáratában
Útvonal: Bocskay utca- Árpád út – József Attila utca- Attila utca- Berzeviczy utca – Liszt Ferenc utca- Szent István tér- István út- Árpád út – Újpest- Városközpont M3 metróvégállomás

A sétán bemutatjuk gróf Károlyi István alapította Duna-menti városrészt. Megidézzük az Új-Pesten letelepedett zsidó családok közösségét, sorsát. Megnézzük a városközpont egykori, mai épületeit. Megismerjük Újpest rejtett dimenzióit, XXI. századi tájékozódását.
A sétánkon meglátogatjuk az Öreg halász éttermet, Újpest zsinagógáját, az épülő újpesti piacot, a Városházát és annak dísztermét.


A séta időtartama: kb. 3 óra
A sétát vezeti: Dr. Lengyel János idegenvezető
Regisztráció: max: 30 fő 

1. A sétához ajánljuk megtekinteni az Újpesti Városháza épületét Szőllőssy Marianne, a Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény vezetője kalauzolásában.
Az épületismertető séták szeptember 17-én vasárnap 10.00, 11.00, 14.00, 16.00 órakor indulnak csoportonként max. 30 fővel.

Találkozó: a Bp. IV. István út 14. sz. alatti Városháza főbejárata előtt.

2. Látogatás Magyarország első cigány helytörténeti gyűjteményébe

Helyszín:
Rácz Gyöngyi Közösségi Központ (1043 Budapest, Tél utca 52.)

A szeptember 16 -17. napokon 10.00 órától 18.00 óráig megtekinthető tárlat az újpesti cigány nemzetiség történetét mutatja be. A városrészről mesél, benne a szegkovácsokról, muzsikusokról és piaci kereskedőkről.

A gyűjteményt Molnár István Gábor gyűjteményvezető mutatja be.