Gyümölcsös lepények

A koraőszi szezonban egyszerű, egészséges süteményeket tudunk készíteni különféle gyümölcsökből. A kevert lepények a legegyszerűbb sütik. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

Gyümölcsös lepények kép

Kakaós, barackos

Hozzávalók:
25 dkg nádcukor
1 db tojás
5 dkg kókuszzsír
2,5 dl tej
25 dkg Graham liszt
4 dkg kakaó
1 csomag sütőpor
Csipet só
0,5 kg kimagozott őszibarack

A tojást, cukrot, kókuszzsírt habosra keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet, kakaót, sütőport, és a lisztet. Jól kidolgozzuk a tésztát, majd a vékony szeletekre vágott őszibarackot könnyedén belekeverjük. Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. 180 fokon kb. 30 percig sütjük, tűpróbáig. Kockákra vágjuk, ha kihűlt.

Diós, körtés lepény

Hozzávalók:
25 dkg nádcukor
2 db tojás
10 dkg kókuszzsír
10 dkg darált dió
10 dkg Graham liszt
5 dkg búzacsíra
2 dl tej
1 csomag sütőpor
1 db citrom reszelt héja és leve
Csipet só
0,5 dkg körte

A körtét nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tojást, cukrot, kókuszzsírt habosra keverjük. Belekeverjük fokozatosan a többi hozzávalót. Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben, kb. 35 percig 180 fokon, tűpróbáig sütjük. Hosszúkás szeletekre vágjuk, ha kihűlt.

Fahéjas, szilvás

Hozzávalók:
40 dkg zabpehelyliszt
40 dkg porcukor
4 db tojás
10 dkg kókuszzsír
2 mokkás kanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 db citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
Csipet só
0,6 kg magozott szilva

A szilvát apró kockákra vágjuk. A tojás sárgáját kikeverjük a cukorral és a kókuszzsírral. A tojás fehérjét kemény habbá verjük. A cukros keverékbe fokozatosan belekeverjük a többi hozzávalót, végül a tojáshabot könnyedén beleforgatjuk. kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük tűpróbáig. A kihűlt tésztát kockákra vágjuk.

A sütemények tésztáját ízesíthetjük még mazsolával, kandírozott gyümölccsel, pirított magokkal (napraforgó, mandula, dió, szezámmag, lenmag). A gyümölcsöket is változtathatjuk, vagy keverhetjük. A fűszerezést is ízlésünknek megfelelően alakíthatjuk. Jó étvágyat!