Emlékezzünk mártírjainkra

Újpest Önkormányzatának képviseletében péntek délután Ozsváth Kálmán képviselő helyezett el koszorút az 1956-os emlékkőnél és tisztelgett a kommunizmus újpesti áldozatainak emléke előtt.

Emlékezzünk mártírjainkra kép

Újpest Önkormányzata Képviselő Testületének döntése értelmében 2011 óta minden év augusztus 5-én városunk közössége a kommunizmus újpesti áldozataira emlékezik. A huszadik század legvéresebb terrorrendszere az itt élő embereket sem kímélte. Ahogy a vesztes első világháborút követő 1919-es tanácsköztársaság idején, úgy a rettegett 1950-es években, a Rákosi-korszakban, majd az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlások idején számos újpesti szenvedett hosszú éveket kommunista börtönökben vagy halt vértanúhalált a diktatúra idején.

Az 1956-os emlékkő koszorúzása alkalmával Ozsváth Kálmán elmondta: a kommunizmus a világ legpusztítóbb diktatúrája, hiszen számos országban mind a mai napig működnek ilyen rendszerek. Százmillió ember halt meg a kommunizmus miatt, rengetegen éveket szenvedtek internálótáborokban, családokat szakítottak szét, százezreket félemlítettek meg és tartottak folyamatos rettegésben, és sok-sok fiatalnak kellett elhagynia szülőhazáját - hangsúlyozta az önkormányzati képviselő. Mint mondta, a világ jobb sorsú nemzeteinek feladata, hogy a még diktatúrában élő nemzeteket megsegítse.