Burgonyás ötletek

A burgonyát nagyon sokféle módon elkészíthetjük, újabb fűszerekkel, alapanyagokkal más ízeket érhetünk el. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

Burgonyás ötletek kép

A leveseket készíthetjük savanykásan, tejfölös, tárkonyos, kapros, babérleveles ízesítéssel. Paradicsomosan bazsalikom, koriander, majoránna, őrölt kömény fűszerezéssel.  Zöldségesen, zeller, sárgarépa, zöldbab, gomba hozzáadásával. Ezeket elkészíthetjük krémlevesnek is, a tetejére szórhatunk reszelt sajtot. Magyarosan, lecsós, hagymás, fűszerpaprikás ízekkel. Tehetünk bele tarhonyát, lebbencstésztát, csurgatott tojást, vagy marhahúst, sertéshúst, kolbászt, virslit, ízlésünknek megfelelően. 

A főzeléket a fűszerek változtatásával is különlegessé tehetjük.

A burgonyasaláták is nagyon kedveltek. Lehet ecetes, kefires, tejfölös, majonézes változat is. Újhagymával, zellerrel, paradicsommal, kovászos uborkával, kaporral, gombával, zöldborsóval, kakukkfűvel, tárkonnyal.

A lereszelt nyers burgonyából is sokféle feltétet készíthetünk.

Tócsni
Hozzávalók:
80dkg lereszelt nyers burgonya
1 db tojás sárgája
1 dl tejföl
Só, őrölt bors,- szerecsendió, zúzott fokhagyma
Olaj a sütéshez

A burgonyából egy száraz konyharuhával kinyomkodjuk a nedvességet. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, és a fűszereket. Kisebb lepényeket formálunk belőle, és forró olajban kisütjük pirosra.

Juhtúrós kremzli
Hozzávalók:
60 dkg lereszelt nyers burgonya
3 db tojás
10 dkg liszt
1fej reszelt vöröshagyma
Só, őrölt bors és római kömény
3 evőkanál olaj
3 dkg vaj
20 dkg juhtúró
3 dl tejföl

A tojásfehérjét habbá verjük. A burgonyát, lisztet, tojássárgáját, hagymát, fűszereket összekeverjük. Végül a habot is beleforgatjuk. Egy tepsit kikenünk olajjal, és beleöntjük a keveréket. Forró sütőben, magas hőfokon pirosra sütjük. A vajat kikeverjük a juhtúróval. A megsült burgonyát felkockázzuk, és rákenjük a juhtúrót. Tejföllel tálaljuk.

Francia burgonya
Hozzávalók:
1 kg héjában főtt, felkarikázott burgonya
2 dl tejföl
6 dkg vaj
2 evőkanál liszt
4 dl tej
Só, őrölt bors
4 db tojás, evőkanál olaj
2 evőkanál zsemlemorzsa

A tojásfehérjét habbá verjük. A vajon a liszttel és tejjel mártást főzünk. Ha kihűlt, belekeverjük a tejfölt, a tojássárgáját, a fűszereket, végül a felvert habot. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, meghintjük zsemlemorzsával. Egy réteg burgonya karika kerül bele, erre tojásos massza, majd megint a burgonya, amíg a hozzávalók tartanak. A tetejére tojásos massza kerüljön. Sütőben aranysárgára sütjük. Ez lehet alapja más rakott burgonyának is, más hozzávalókkal, ízlésünknek megfelelően, például főtt tojás, gomba, száz zeller, padlizsán, cukkini hozzáadásával. A teteje is mindig más lehet: sült lilahagyma, paprikakarika, paradicsomkarika, padlizsánkarika, gombaszeletek, sajtlapok, reszelt sajt.

Jó étvágyat!