Erdélyi gyerekek Újpesten

Csíkszentgyörgyi gyerekeket és tanárokat lát vendégül az Újpesti Önkormányzat. Júliusban pedig újpesti gyerekek utaznak majd a székely testvértelepülésre.

Erdélyi gyerekek Újpesten kép

Az erdélyi csoport szerdán érkezett Székelyföldről, csütörtökön a Velencei-tónál strandolt, pénteken pedig Újpestre látogatott. A Városházán az önkormányzat képviseletében Dr. Zsigmond Barna Pál alpolgármester köszöntötte a vendégeket.

Az alpolgármester felidézte, hogy a két polgármester, Wintermantel Zsolt és György József egy éve írta alá a testvértelepülési együttműködésről szóló szerződést. Dr. Zsigmond Barna Pál örömét fejezte ki, hogy a megállapodás tartalommal telik meg, és ennek köszönhető a csíkszentgyörgyi gyerekek látogatása, amelyet júliusban viszonoznak az újpesti iskolások.

Újpest történetével is megismerkedtek a vendégek Szöllősy Marianne, a Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjének előadásában. A helytörténész bemutatta a gyerekeknek az Újpesti Városháza épületét is.

A csoport megtekintette a Szent István teret és az Egek Királynéja Főplébániatemplomot, majd filmvetítésen vett részt az Ady Endre Művelődési Házban. A pénteki program a Szusza Ferenc Stadionban zárul.

A vendégek hétvégén Székesfehérvárra és Pákozdra látogatnak. Hétfőn Budapest nevezetességeivel ismerkednek. Megnézik a Parlamentet, a Hősök terét, a Budai Várat, és hajókiránduláson is részt vesznek a Dunán.A program a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.