Magyarország 106. legmagasabb építménye megújul

Hamarosan kezdődik az újpesti Egek Királynéja templom 58 méter magas tornyának felújítása.

Magyarország 106. legmagasabb építménye megújul kép

Lentről is látható, hogy a nagytemplom tornyáról bizony időnként hullnak le faldarabok, kődarabok, és a zsalukból falécek. A harangokat elrejtő zsaluzat már erősen hiányos, kopott.

Már szépül a nagytemplom környéke is, ha az új piac, rendezvényközpont elkészül, ehhez illő szép templom is társul. Egykoron elődeink szép, karcsú, jó berendezésű templomot építettek. Sajnos napjainkra például az oldalfalak tetején levő csúcsdíszek, zárókövek is málladoznak. Kisebb-nagyobb darabok törnek le belőlük. Az oldalhajók palafedése is erősen porladozik, az idő vasfoga kikezdte. Most első lépcsőben a torony állványozása készül el, hogy látni lehessen közelről a hiányosságokat.

Utána szeretnénk a tornyot teljesen rendbe hozni, és a templom tetőzetét, kődíszeit szintén felújítani. Mindez persze sok-sok pénz. 130-140 évvel ezelőtt a fő forrás a hívek adománya volt. Ahogyan a Városháza szép épülete is közadakozásból épült egykoron. Mert az újpesti polgárok ilyen adakozók voltak. Ehhez a forráshoz járult Károlyi Sándor gróf adománya, valamint a templom körüli piac-bódésor bevétele, 1948 előtt. Valamint Illek Vince, az első plébános az akkori országgyűléssel jóváhagyatott egy szerencsejáték-lottót is, melynek bevétele szintén a templom építését fedezte. Az Önkormányzat most is segít, hozzájárul a felújításhoz a szűkös keretéből. A másik oldal, az újpesti polgárok, hívek nagylelkűsége, hiszem, hogy ma is működik. Akinek lehetősége van rá, kérem, járuljon hozzá Újpest főtere díszének, a Nagytemplom állagának megóvásához, szépítéséhez. Akár utalással is, „Nagytemplom felújítás” megjelöléssel: Újpesti Főplébánia, OTP Bank: 11704007-20024523 számlaszámon.

Köszönettel: Horváth Zoltán esperes plébános