Jubileumi kórustalálkozó Újpesten

Április 22-én, szombaton, országos kórusfesztivált rendez az Újpesti Ifjúsági Házban a Vásárhelyi Zoltán Férfikar.

Jubileumi kórustalálkozó Újpesten kép

Az együttest 1986-ban alapította Rákospalotán Cseszka Edit. A Rädda Barnen utcai zenei általános iskola és a Petőfi-gimnázium egykori diákjaiból szervezett kórus irányítását 1993-ban Klausz Róbert vette át.

A tucatnyi tagot számláló Vásárhelyi Zoltán Férfikar évente tíz-tizenkét alkalommal lép fel, és rendszeresen szerveznek kórustalálkozókat. Számos szálon kapcsolódnak Újpesthez, hiszen itt működik alapítványuk székhelye, a próbáiknak pedig az Újpesti Kulturális Központ ad helyet.

Az elmúlt két évben két kórustalálkozón is részt vettek Újpesten, az Ady Endre Művelődési Házban és a Polgár Centrumban. Városunkban tartják jubileumi gálakoncertjüket is, amelyet április 22-én, szombaton fél négytől rendeznek meg az Újpesti Ifjúsági Házban.

Az ünnepi kórustalálkozót a Vásárhelyi Zoltán Férfikar harmincadik születésnapja és Kodály Zoltán halálának ötvenedik évfordulója alkalmából tartják. A házigazdák mellett fellép a több mint százötven éves múltra visszatekintő Bajai Liszt Ferenc Énekkar Makkai Gézáné vezényletével, Pytel Anna irányítása mellett a Kaposvári Zenekedvelők Kórusa, és Aszódról a 2013-ban alakult, Énok-Nagy Levente karnagy vezette Stellaria Media Nőikar. Nem maradhat el a fellépők közül a Vásárhelyi Zoltán Férfikar testvérkórusa, a szintén Cseszka Edit nevéhez fűződő rákospalotai Tavasz Nőikar sem, amelyet Tóth András dirigál.

A nagyszabású koncerten a mintegy száznegyven közreműködő énekes előadásában megszólal majd Kodály Zoltán kórusműve is, amely Berzsenyi Dániel Magyarokhoz című versére íródott. A kórustalálkozó fővédnöke P. Magyar Gergely, a nagyszőlősi ferences rendház és a Kárpátaljai Ferences Misszió vezetője. A ferences szerzetes idén március 15-én vette át a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől.

(P. Magyar Gergellyel a közeljövőben egy hosszabb interjút olvashatnak majd az Újpesti Naplóban.)

Csernus János