Szavalóverseny a költészet napján

Hatágú síp

Többéves hagyomány már, hogy az újpesti diákok a Hatágú síp című szavalóversennyel emlékeznek meg a költészet napjáról. A versenyt már közel 25 éve a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában (UMSZKI) rendezik. Az idei verseny elnökével, Németh Edit Évával, a Közművelődési és Oktatási Bizottság elnökével beszélgettünk.

Szavalóverseny a költészet napján kép

Mióta él ez a hagyomány városunkban?
A verseny nagy múltra tekint vissza, 1993 óta minden évben megrendezik, különlegessége, hogy egy szabadon választott és egy határon túli magyar költő művével nevezhetnek a diákok.  Eddig csak a középiskolásoknak hirdették meg, de ettől az évtől kezdve már az általános iskolák felső tagozatosait is várják, várjuk szeretettel. A verseny megálmodója Molnár Ibolya tanárnő volt, aki 1993 és 2010 között szervezte és vezette a rendezvényt. Ebben az évben az iskola engem kért fel a megtisztelő elnöki teendők ellátására, mint volt munkatársat, kollegát, barátot, mert sajnos márciusban Molnár Ibolya örökre távozott körünkből. Az iránta érzett tisztelet, a rá való emlékezés, a barátságunk miatt vállaltam a felkérést.

Kik alkotják még a zsűrit?
A zsűriben az iskola irodalomtanárai mellett a felkészítőtanárok, alkalmanként színészek, versmondók vesznek részt. Az elnök kiválasztásakor Molnár tanárnő mindig arra törekedett, hogy az irodalommal kapcsolatban álló ismert személy legyen, így közelebb hozva a tanulókhoz a művészetet. Egy ilyen alkalommal találkoztam személyesen Kányádi Sándor költővel és Bubik István színművésszel is. Büszke vagyok rá, hogy idén én kaphattam ezt a megtisztelő szerepet.

A hagyomány az elkövetkezendő években is folytatódik?
Természetesen az iskola folytatja a hagyományt, én pedig javaslom, hogy jövő évtől kezdve nevezzük a rendezvényt Hatágú síp Molnár Ibolya Határon Túli Szavalóversenynek.

A versenyt április 11-én 15 órakor, lapzártánkkor tartották, az eseményen készült képeket az Újpest-Káposztásmegyer Facebook-oldalon tekinthetik meg.

DV.