Tavaszi megtisztulás

Miért van lemerülve a szervezetünk akkumulátora, amikor a természet újraéled? A téli szürkeség, hideg és otthonülés után miért nem rohanunk csak úgy ki a természetbe és pörgünk száz százalékon? Mi az a tavaszi fáradtság?

Tavaszi megtisztulás  kép

A magyarázat nem is olyan misztikus, mint hinnénk. Az ok egészen egyszerű: a téli hónapokban szervezetünk kevesebb ásványi anyaghoz, létfontosságú vitaminhoz és nyomelemhez jut. Ritkábban vagyunk a friss levegőn, a mozgás fogalmát pedig kimeríti a bevásárlás, lelkiismeret-furdalással teli napokon pedig egy-egy óra az edzőteremben. Télen az anyagcserénk is takarékra kapcsol, így a szervezetünkbe kerülő mérgeket és káros anyagokat sem tudja kellőképpen megsemmisíteni. Azért nem kell elkeseredni és egy márkátlan elemhez hasonlítani magunkat, a helyzet korántsem olyan súlyos. Mozgással és egy kicsit tudatosabb táplálkozással még mindenkiből lehet Duracell.

Miért fontos a méregtelenítés?
Nehéz bevallani, de ha igazán oda akarunk figyelni szervezetünkre, akkor tavasszal és ősszel is 2-3 hetes tisztítókúra ajánlott. Méregtelenítés során nemcsak a külső környezetből származó káros anyagoktól, hanem a szervezetünkben zajló átalakítások során keletkező köztes anyagcseretermékektől is meg kell szabadulnunk. Ezek felszaporodásának oka a mértéktelen evés, valamint a túlzott fehérje- és zsírfogyasztás.

Hogyan „tisztuljunk meg”?
Az első és legfontosabb, hogy igyunk sok vizet. Ha belegondolunk napi folyadékbevitelünkbe, valószínűleg elég elkeserítőek lehetnek a számok. Reggel egy kávé (vízhajtó hatású), ebédhez egy pohár víz és persze utána egy kávé, és talán a vacsorához valami üdítő. Fontos: a szomjúság már a szervezet „segélykiáltása”!

A folyadék mellett fontos, hogy pótoljuk a szervezetünkből kiürült vitaminokat, rostokat és ásványi anyagokat. Legjobb rostforrások a gabonamagvak, a gyümölcsök és a zöldségfélék. Célszerű lecserélni a fehér rizst, finomlisztet, fehér kenyeret barna rizsre, a teljes kiőrlésű lisztre és az ebből készülő pékárukra. Zöldség- és gyümölcsfélékből pedig minél többet fogyasszunk, ezek legnagyobb részét is nyersen. Az aszalt gyümölcsök ugyan nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak, ezért hizlalnak, rost- és ásványianyag-tartalmuk azonban kiváló. Nem egy csokitorta ugyan, de méregtelenítés időszakában még desszertnek is megfelelő. Az emésztőrendszer működését a rostokon kívül a különböző fűszer- és gyógynövények, illetve az ezekből készíthető teák is serkentik.
Készüljünk fel a télig tartó pörgésre!

A legsportosabb városban élünk, úgyhogy Újpesten elég nehéz kifogást találni a sportolásra. Lépten-nyomon sportpályákba, parkokba, hangulatos futóútvonalakba ütközünk, csak rajtunk múlik, melyiket választjuk. És ne feledje senki, április 29-én újra Futó és Kerékpáros Fesztivál!

DV.