A kisállatok nem árucikkek!

Húsvétra még mindig sokan vásárolnak ajándékba élő állatot. Az évek óta kutyáért sóvárgó gyerekek már egy kiskacsától vagy kisnyuszitól is boldogok, a felnőttek pedig kisebb felelősségnek érzik. Sokan pedig ezt kihasználva az utcán, papírdobozból kínálják a kis „húsvéti” állatokat. Ez azonban szigorúan tilos!

A kisállatok nem árucikkek! kép

 – Sajnos az a tapasztalat, hogy a húsvétra vásárolt élő állatok ritkán élik meg az egyéves kort – mondja Pataki Gábor az Állatmentő Liga elnöke. – Sok esetben a családok nincsenek felkészülve egy ilyen kisállat érkezésére. Nem mindegy, mivel tápláljuk őket, a rossz táplálas akár az életükbe is kerülhet. Sajnos gyakran előfordul az is, hogy olyan pici, nemrég született állatokat árulnak, amiknek még az anyjuk mellett lenne a helyük.
Az Állatmentő Liga és Újpest Önkormányzata negyedik éve már, hogy egy közös akció keretén belül ellenőrzi a piacot és a közterületeket, hogy egyetlen állat se juthasson ilyen sorsra.
– Az akció sikerét mutatja, hogy tavaly már senki sem próbálkozott élő állat árusításával – hangsúlyozza Pataki Gábor. – A közterület-felügyelet, az újpesti rendőrség és a piac biztonsági személyzete is segíti a munkánkat. 
Ha valakit mégis árusításon kapnak, az súlyos szankciókat von maga után. Továbbá, ha az állatok rossz állapotban vannak, akkor a Liga és a rendőrség lefoglalja őket. 
Fontos azonban, hogy ha valaki úgy dönt, hogy tenyésztőtől vásárolt kisállattal lepi meg gyermekét, akkor tudja, hogy mi a teendő, ha a család mégis ráun az ajándékra.
Ilyenkor célszerű visszajuttatni a tenyésztőhöz, vagy kertes házba ajándékozni, esetleg állatvédelmi telepre elhelyezni az állatot. 

DV.