Nem Nagy Dolog! - Újpest Önkormányzata minden eszközzel felveszi a harcot a kutyapiszok ellen. A Nem Nagy Dolog! akcióhoz bárki csatlakozhat és kiveheti részét Újpest tisztaságának megőrzésében. Együtt, a tisztább Újpestért!

Programjaink

Kedvenceinkre veszélyes ételek

Csokoládé, avokádó... te talán ínycsiklandónak találod őket, de ezek valójában veszélyesek lehetnek kisállatainkra. Az ASPCA, amerikai táplálékszakértő szervezet előállt egy listával 10 olyan emberi ételről, amit nem szabad állatainknak adni.

Csokoládé, kávé, koffein
Ezek a termékek mind tartalmaznak methylxanthine-t, ami megtalálható a kakaóbabban. Amikor az állat fogyaszt belőle, a methylxanthine hányást, hasmenést, zihálást, hiperaktivitást, túlzott szomjat, vizelési ingert, rendellenes szívritmust, remegést sőt még halált is okozhat.

Az étcsokoládé veszélyesebb, mint a tejcsokoládé. A fehércsokoládé tartalmazza a legkevesebb methylxanthine-t, míg az étcsokoládé a legtöbbet.

Alkohol
Az alkoholos italok hányást, hasmenést, koordinációs zavart, depressziót, nehézlégzést, remegést, rendellenes vér savasságot, kómát, és akár halált is okozhatnak.

Avokádó
Az avokádó levelei, gyümölcse, magvai és kérge is tartalmaz persin-t, ami hányást és hasmenést okozhat kutyáknál.

Szőlők & mazsolák
Habár semmiféle méreganyagról nem tudunk az említett ételben, mégis vese-problémákat okozhat.

Élesztő, tészta
Az élesztő növelheti, okozhatja az állat emésztőrendszerében lévő gáz felhalmozódását. Ez fájdalmas lehet, és súlyos esetben gyomor-, bélrepedést okozhat.

Nyers hús, tojások és csontok
A nyers hús, tojás olyan baktériumokat tartalmazhatnak, mint a salmonella és az E.coli, melyek károsak lehetnek az állatra. Ráadásul a nyers tojás tartalmaz egy enzimet (avidin) ami csökkenti a biotin (egy B vitamin) hasznosulását, ez pedig bőr és bunda problémákhoz vezethet. A nyers csont evés közben megfojthatja, vagy átszúrhatja az állat emésztő szerveit.

Hagymák, fokhagyma, snidling
Ezek a zöldségek, fűszerek irritálják a beleket, sőt károsíthatják a vörös vérsejteket. Bár a macskák érzékenyebbek, a kutyákat is fenyegeti ez a probléma, ha nagy mennyiségben fogyasztják. Egy kis adag – mint amennyi az állateledelben lehet – valószínűleg nem jelent veszélyt.

Xylitol
A xylitol-t sok terméknél használják édesítőként, beleértve a rágógumit, cukorkát, péksüteményt és a fogkrémet is. Ez a legtöbb állatfajnál májproblémákhoz vezethet. A mérgezés kezdeti tünetei: a hányás, a közöny és a koordinációs probléma.

Tej
Mivel az állatok természetes táplálékában nem igazán fordul elő a laktóz, (így nincs enzimjük, amivel lebonthatnák ezt), ezért a tej és más tejtermékek hasmenést, vagy más emésztési problémát okozhatnak.

2013.04.02
(forrás: Pets magazin)

További hasznos tudnivalók