Ajánlott videóNői szakasz (2018.03.02.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9797994 alkalommal 6637991 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Izzadjunk télen-nyáron!


Manapság már nem kell megvárnunk a napos, jó időt ahhoz, hogy egy hosszú hétvégét eltöltsünk itthon, belföldön, egy jó kis wellnessezéssel. Az úszó- és fürdőmedencék mellett ma már szinte minden szálloda, fürdőhely elengedhetetlen kelléke a szauna. Sőt a fitnesztermek nagy része is kínál már erre lehetőséget.Egyes becslések szerint Finnországban minden harmadik emberre jut egy szauna. Mi azért ettől még egy kicsit le vagyunk maradva, de már itthon is egyre nagyobb teret hódít a közös izzadás. Vajon azoknak van-e igazuk, akik szerint a szaunázás elengedhetetlen kelléke az egészséges életmódnak, vagy azoknak, akik ódzkodnak ettől? Milyen előnyei és hátrányai vannak a szaunázásnak? Néhány érv pro és kontra.

Ami veszélyes lehet…

Amint belépünk a forró kabinba, a bőrünk hőmérséklete villámgyorsan emelkedik. A megnövekedett pulzusszám a szívet több vér pumpálására készteti, ami elsősorban a testfelülethez áramlik. Ez viszonylag gyorsan vért vesz el a belső szervektől. A szauna hatására a vérnyomás is megváltozhat, fokozott a szív terhelése.

Jóból is megárt a sok…

Rendszeres vagy sokáig tartó szaunahasználat esetén fennáll a kiszáradás veszélye. Ez pedig először alacsony vérnyomáshoz, majd akár eszméletvesztéshez is vezethet. Ha szaunázás során gyengének érezzük magunkat, szédülünk vagy bármilyen, ehhez hasonló kellemetlen érzést tapasztalunk, az dehidratációra utalhat, ilyenkor gyorsan pótolni kell a folyadékot, és természetesen be kell fejezni a szaunahasználatot.

A szervezetnek van egy belső, hűtési funkciót ellátó rendszere, ami magas külső hőmérséklet esetén biztonságos szinten tartja a test „maghőmérsékletét”. Olyan melegben, mint ami a szaunában fennáll, ez a rendszer túlterheltté válhat, és ha nem hűti önmagát, a szervezet hőmérséklete veszélyes szintre emelkedhet. Egyes gyógyszerek és az alkohol pedig még inkább megnövelik a „túlfűtöttség” esélyét.

Mindezekkel együtt is, a szaunázás, ha megfelelően áldozunk ennek a szenvedélynek, igencsak hasznos. Alapvető pozitív egészségügyi hatása köztudottan a méregtelenítés. A kiizzadt vízmennyiséggel rengeteg méreganyag távozik a szervezetből. Egy másik előny éppen abból ered, hogy a melegben eltöltött idő fokozott terhelést ró a szívre. A vérkeringés igénybevétele ugyanis edzi a szívet.

A szaunázás az immunrendszert is nagyobb terhelésnek teszi ki, ezáltal ezt is erősíti. A légzésre is hatással van, ami ugyancsak fokozódik, a levegővételek gyorsabbak és felületesebbé válnak. Egyes nézetek szerint a szaunázásnak hosszú távú jótékony hatásai is vannak. A rendszeresen szaunát használók között például kevesebben számoltak be felső légúti hurutról.

A szauna jó hatással van a bőrre, hatásos ellenszere az álmatlanságnak. Sportolóknak segít a bemelegítésben, levezetésnek sem utolsó, hiszen relaxál és enyhíti az izomlázat is.

A finneknél sokszor receptre írják fel az orvosok a szaunázást, szerintük ez még az agyműködésre is ösztönzően hat.

Bár a szájhagyomány úgy tartja, hogy a szaunázás a finnektől ered, ez nem egészen igaz, viszont náluk maradt fent egyedül a régi korokban, és később ők terjesztették el Európában.A szauna egy olyan kis helyiség vagy kis faház, amit felfűtenek 90-100 fokra. A levegő száraz, forró, a páratartalom alacsony, de alkalmanként a forró kövekre vizet locsolva növelik a páratartalmat, és az emberek itt relaxálnak, izzadnak, tisztulnak. A szaunában különböző magasságban találhatóak padok, általában 3 szinten, de a legtetejére csak a tapasztalt szaunázók szoktak ülni és nekik is csak az utolsó pár percre javasolt. A szauna és gőzfürdő közti különbség élettanilag is különböző, a szaunában a száraz levegő miatt akár gyógyulhatunk is.Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütem

Kapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye