Ajánlott videóÚjpesti sport -1- (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9960209 alkalommal 6757490 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Találkozó az Államinál

Tízesvillamos – különjárat


Ha létezik abszolút városközpont, akkor az Újpesti Áruház az! A városközpontszerep abból adódott, hogy a két legfőbb útvonal, az Árpád út és Bajcsy-Zsilinszky út sarkára épült. Ha bárkinek találkozója volt valakivel, arra a kérdésre, hogy hol legyen a találkozás, biztosan azt mondta, hogy az Államinál.Ennél pontosabb helymegjelölés nem kellett, mert a homlokzat árkádja alatt nem lehetett elkerülni egymást.

Építésére már nem emlékszem, mert akkoriban még szódásüveg-méretű voltam, és ki figyelt oda, de aztán a kerületiek, elkészülte után nyomban, birtokba vették, és be is lakták rendesen. Az Állami Áruház 1952-ben épült Rákos Pál tervei alapján. Az elmúlt 66 évben az épület szinte semmit sem változott. Legfeljebb a felirat.

Az áruház egyik sarkán az ÁPISZ, másikon a Meinl ház édességboltja és a Nagyközért vonzotta a járókelőket. Az „Arany Horgony” nevű, vitatható hírű kocsmát, miután lebontották, hamar elnyelte a feledés. Az Állami előtt minden valamire való villamos és busz megállt. A 10-es, az 55-ös, a 12-es és 14-es villamos, meg a 43-as busz.

Aki együtt „nőtt fel” az áruházzal, annak egész életére a valamikori „Állami” jelenti a bevásárlóközpontot, még akkor is, ha a privatizáció magánstandokra cincálta az épületet.

Csak néhány régi, elmaradt randevú sétálgat az árkádsor alatt.

Réti JánosKiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye