Ajánlott videóKörkép -2- (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9967957 alkalommal 6763146 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

A polgári per új szabályai

BÍRÓSÁG BELÜLRŐL


Napra pontosan 65 évvel a polgári perek szabályait jelenleg tartalmazó törvény hatályba lépését követően, 2018. január 1-én új korszak veszi kezdetét a magyar jogtörténetben, és ezzel a jogvitájukkal bírósághoz forduló állampolgárok életében. Ekkor lép ugyanis hatályba a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény, amely alapjaiban változtatja meg a ma ismert polgári peres eljárást.A változtatások egyik mozgatórugója a perek elhúzódásának megakadályozása volt, amivel összhangban a törvény professzionális, magas szintű pervitelt követel meg az eljárás szereplőitől, ahol a félre elsősorban úgy tekint, mint aki jogi képviselővel jár el. Ez alól kivételt jelentenek a járásbíróságok hatáskörébe tartozó ügyek, amelyekben nem kötelező a feleknek a jogi képviselő igénybe vétele, emiatt pedig megengedőbb szabályok vonatkoznak ezekre a pertípusokra.
Ide tartoznak a 30 millió forintot meg nem haladó pertárgyértékű vagyonjogi perek, a személyek állapotát érintő perek (pl.: házasság felbontása), valamint a végrehajtási perek. Az egyik legjelentősebb változás, hogy ezt követően a jogi képviselő nélkül eljáró félnek a keresetlevelét – illetőleg, ha a pert vele szemben indítják, akkor az írásbeli ellenkérelmét – egy erre rendszeresített nyomtatványon kell előterjesztenie. Bár a decemberben postára adott, és a bíróságra januárban megérkezett keresetlevélre már az új eljárási szabályok fognak vonatkozni, ilyen esetben még nem kell nyomtatványt használni. Fontos kiemelni azt is, hogy 2018. január 1-től 1 millió Ft-ról 3 millió Ft-ra nő az összeghatára a kizárólag közjegyző előtt fizetési meghagyással érvényesíthető, pénz fizetésére irányuló, lejárt követeléseknek.
Nagy változásoknak nézünk elébe, amelyek mindenkit érinteni fognak, aki bírósághoz kíván fordulni. Reméljük, a jogalkotó számításai bejönnek, és a polgárok nagyobb bizalommal fognak a bíróságokhoz fordulni, és kellő megelégedettséggel fognak onnan távozni.

Dr. KÖBÖL DÁNIEL bírósági titkár
Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye