Ajánlott videó



Körkép -2- (2018.01.12.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

Kapcsolatok











Az oldalt 9552585 alkalommal 6463372 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Mire jók a kásák?


A kásák élettani értékeit főleg a gabonák rostjaiban lévő anyagok adják. Az üzletekben már előkészített aprított formában kaphatók. Ezek finom rostok, könnyen keverhetők folyadékokhoz. Lettner Annamária dietetikus tippjei.



A rostok mindig sok nedvességet szívnak fel, ezért figyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű vizet igyunk, ha rostokat fogyasztunk. Ellenkező esetben a bélnedveket szívják fel, ezzel pedig nehezítjük az emésztést.

A kásák finom rostjai bevonják a nyálkahártyát, felszívják a felesleges savat a gyomorban. A belekben a bélbolyhokat letisztítják, a méreganyagokat megkötik.

Sokféle kását készíthetünk: Kukorica, rizs, hajdina, árpa, zab, lenmag, chiamag, köles, tápióka, tönköly alapanyagokból. Semleges ízűek, így sósan és édesen is elkészíthetőek.

A kását önmagában is fogyaszthatjuk vízzel, tejjel, gyümölcslével, gyümölcsökkel, mézzel, lekvárral édesen, vagy zöldséglével, reszelt zöldségekkel, sósan. Gyorsan elkészíthető, könnyen emészthető étel. Sportolás előtt, és után is ajánlott a fogyasztása.

Felhasználhatjuk dúsításra vagdaltba, töltött, rakott ételekbe, zöldségraguba, szaftos ételekbe. Galuskába, zsemlegombócba, daragaluskába. A rakott ételek tetejére öntött tejfölbe is keverhetjük. A müzlit is változatossá tehetjük, ha mindig más-más kását teszünk hozzá.

Süteményeknél a rétestésztára is szórhatjuk piskótamorzsa helyett. A pitetésztákra is szórhatunk rizspelyhet, vagy kölespelyhet, mielőtt a gyümölcsöket rátesszük.

A töltelékbe is tehetjük, például a mákos vagy diós bejglibe, rétesbe, almás rétes töltelékébe. Káposztás, sütőtökös rétesbe is. A leveles tészták, linzerek, valamint palacsinták töltelékébe tehető.

Kevert sütemények tésztájába, bögrés sütikbe, vajas piskótába is alkalmazható.

Felhasználhatjuk a zsemlemorzsához keverve, a kifőtt gombócokat ebbe forgatjuk, vagy a panírozásnál.

Majonézes, kefires, joghurtos salátákba is tegyünk egy keveset.

Jó étvágyat!



Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütem







Kapcsolatok