Ajánlott videóKulturkáló (2018.03.16.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9825640 alkalommal 6656953 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

A mozi háza

Tizesvillamos – különjárat


A mozi háza az Apolló ház, mivel a kerületben más mozi épületében nem voltak lakások. Vagyis a mozi igazodott a házhoz és nem fordítva. Ez így volt még akkor is, ha a földszint az Apolló házban tulajdonképpen a mozi beépült tetőszerkezete volt. Olyan másfél méter magas oldalfallal és fémkeretbe illesztett üvegtetővel. Fölötte három emelet gang.Címkék:
Tizesvillamos
Igaz, a ház neve mindig megegyezett mozi éppen aktuális nevével, így lett a köztudatban – és közhasználatban – Apolló ház, majd később Fény mozi ház. Lux ház már nem lett. 
Ott teltek a gyermekéveim, ezért nyugodt szívvel állítom, hogy Újpest legtitokzatosabb, ha úgy tetszik, legsejtelmesebb épülete volt, mert a történelem jócskán átjárta a falait. Központi fekvésénél fogva minden korszak megtalálta magának az Apolló házat. Szerepe a város életében éppen ezért, finoman fogalmazva, nem volt egyértelmű, inkább kalandos.
A Kassai (majd Bán Tibor) utcára néző oldalán a lakások a módosabbaké voltak, cselédszobával, a másik oldalán a szegényebbek laktak félkomfortos lakásokban. Természetesen mi azon az oldalban laktunk, a 3. emeleten.
A ház amúgy Újpest első háromemeletes lakóháza volt, 1910-1911 fordulóján épült, szecessziós stílusban az Árpád út és Kassai utca saroktelkére, és ez is a történelem viharainak kitett ház sorsát mutatja: a Bán Tibor péksegédből lett partizánnak a ház elleni akció során, az épület mellett állítólag nem jutott eszébe az aktuális jelszó, és társai lelőtték.
Aztán földig lerobbantották a ház Árpád út felöli oldalát. Sokáig úgy maradt, majd helyreállítása után katonatisztek és családjaik költöztek bele.
Valamikor ott volt a vigadó, még mozi előtt, a háború alatt az újpesti nyilas párt székházának szerepét töltötte be, a pincében fogdával. A háború után működött benne ügyvédi iroda, váltóüzlet és különböző biztosítók irodái, és kínai áruház. Most gyógyszertár van a mozi helyén, de a neve nem lesz a ház neve is.
A gyermekkorom szép volt, ahogy minden gyerekkor szép! A házban egyik másik lányba szerelmes voltam, de azok a szerelmek elmúltak, és sajnos az ott kialakult haverságokat, barátságokat is elmosta az idő. Sokáig elkísért viszont az ott tanult, ott ránk ragadt gombfoci! Mert a lépcsőházban, a soha nem volt jó lift előtt, meg az első emeleten, a társbérlő Gyuriék és Diniék közös konyhájában játszott világbajnokságokon tanultuk egymástól a gombfocit.
És velem maradt a negyedikről (ami már nem is volt emelet), Horváth Gyurka, a vice Gyurka emléke aki nekem adta a gombcsapatát. Nagyon jó gombokkal.
Ami „mutatványt” be lehetett mutatni a házban, azt Gyurka bemutatta. Gyakran korlátokon kívül, a mélység fölött közlekedett, és a napozó terasz méteres záró falán is kilógatta magát négy emelet magasságban, a grund fölé, amitől mindnyájunknak nyakunkba szaladt majdani férfiasságunk. Ezek a veszélyek jelentették neki az életet. Aztán a házmester Sankóval elhagyta az országot.
Évek múlva hallottam, hogy Németországban, egy kis robogóval belerohant az előtte haladó kamionba. Nyomorék lett örökre.
Aztán elköltöztünk 1956 nyár végén a Tavasz utcába. Megsirattam az Apolló házat! Amikor legutóbb Újpesten éltem rövid ideig, nem mertem elmenni, hogy megnézzem belülről Féltem az emlékektől, vagy az emlékeket féltettem magamtól.                

Réti János              
Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütem

Kapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye