Ajánlott videóKörkép -1- (2018.03.09.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9816884 alkalommal 6651002 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

A múlt vagy a jövő öröksége a reformáció?


Budapesten egyetlen kerület van, ahol mindkét protestáns reformátorról utcát neveztek el. Újpesten tisztelegtek így a történelmi személyiségek előtt! Most Újpest Önkormányzata és az Újpesti Protestáns felekezetek közösen emlékeznek a Reformáció 500 éves jubileumára.A konferencia címe kicsit provokáló módon szólítja meg az érdeklődőket: Időtlen reformáció! Így szeretnénk kihangsúlyozni, hogy nem csupán az 500 évvel ezelőtti egyháztörténeti és történelmi eseményre emlékezünk, amikor Luther Márton 1517 októberében kitűzte reformra invitáló vitatételeit, hanem a minden korban megtapasztalható „lelki akadálymentesítést” szeretnénk ünnepelni. Isten munkálkodásának azt az erejét mutatjuk fel, amely történelmi sorsfordulókkal, egyházi megelevenedéssel és a bibliai kijelentés megtapasztalásával láttatja a reformációt. Egy evangélikus lelkész ezt az örökséget így foglalta össze: Luther wormsi beszédének jegyében, a Szentírás, a józan ész és a lelkiismeret hármasságában kereshetjük a választ az Isten- és emberkérdésre. Ez a válasz ma is fontos a világban, mert ahogyan a Lutheránus
Világgyűlés idei mottója fogalmazza: „a megváltás nem eladó, az ember nem bocsátható áruba, a teremtés nem eladó!” – így válhat közös üzenetté protestánsoknak és Újpest minden polgárának, hogy Isten kegyelméből élünk. A Szentírás ökumenikus hitvallása nem csak papok és szerzetesek küldetéséről szól, hanem minden ember méltóságáról, amellyel betölthetjük spirituális feladatunkat: „Sáfárai vagyunk mindannak, amit Isten azért ruházott ránk, hogy segíthessünk vele felebarátunkon, s kötelesek vagyunk ezeknek kezeléséről számot adni. Akkor gazdálkodtunk helyesen, ha mindezt a szeretet törvénye szerint vittük véghez.” (Kálvin János)
Ez a lelkiség formálta sok híres újpesti küldetését is, mert Bay Zoltántól kezdve Gyökössy Endréig bezárólag sok protestáns talált lelki és testvéri otthonra ebben a városban, ezért mindig hálásan gondolnak a protestáns utódok a katolikus Károlyi István „városalapító” vallásszabadságot hirdető hitvallására. A protestáns etikára, reformációra mint jövőbeli feladatra Albert Schweizer hívja fel a figyelmünket, amely ma különösen aktuális lehet: „A technikai fejlődés árnyoldalait, embertelen hatásait csak a magas etikai kultúra egyenlítheti ki, csak ez akadályozhatja meg, hogy technikai hatalmunkat önmagunk és embertársaink ellen fordítsuk; az emberiséget csak egy etikai reneszánsz mentheti meg.” Ezzel a gondolatsorral ajánlom mindenki figyelmébe az Időtlen Reformáció c. konferenciát, amelyet 2017. szeptember 21-én 16 órától tartunk az Újpesti Városháza dísztermében.
Solymár Péter
....................................
MEGHÍVÓ az Időtlen reformáció, a reformáció 500 éves jubileuma tiszteletére szervezett emlékülésre, a reformációi molinó ünnepélyes kihelyezésére és az eseményt követő fogadásra.
Időpont: 2017. szeptember 21., 16 óra.
Helyszín: Újpest Polgármesteri Hivatal díszterme.
Megnyitja: Dr. Hafenscher Károly, a reformációi emlékév kormánybiztosa.
Köszöntőt mond: Dr. Zsigmond Barna Pál, Újpest alpolgármestere
Előadások: Solymár Péter: Az újpesti protestáns felekezetek reformátori üzenetei;
Szabó László: A reformáció gyakorlati teológiája;
Várady Endre „…de Istenünk igéje örökre megmarad.” A reformáció bibliai öröksége.
Az előadások között fellépnek a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium, valamint az Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola diákjai.
Az emlékülést követő áhítat keretében a főtéri református templomnál elhelyezzük az újpesti protestáns felekezetek reformációi molinóját.
Igét hirdet Loránt Gábor református lelkész.

Képünkön:
Az Újpesti Városvédő Egyesület, Újpest Önkormányzata és az Újpest-Újvárosi Református Egyházközség a Reformáció Emlékéve alkalmából táblaavatót és emlékülést rendezett. Újpest Önkormányzata képviseletében dr. Zsigmond Barna Pál alpolgármester és Szigethy János lelkész avatták fel az új táblát.
Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütem

Kapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye