Ajánlott videóÚjpesti sport -2- (2018.03.02.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9803369 alkalommal 6642242 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Csend, virágok, békesség

Tízesvillamos – különjárat


A Megyeri Temető felé nem járt a 8-as villamos, de nem mehettünk el mellette az emlékezés és kegyelet főhajtása nélkül. Mert talán minden újpesti család oda temetkezik. Ott nyugszanak a néhai szülők, rokonok, barátok és munkatársak.Címkék:
Tizesvillamos
Minden újpestinek szívfájdító helye a Megyeri Temető. A sírokkal, a sok virággal, a békességgel és a csenddel. A főváros negyedik legnagyobb temetője (27 hektár), és talán minden újpesti megfordul itt évente egyszer-kétszer.
Kerítésének külső oldalán óriási virágkínálat várja a látogatókat, akik aztán a főkapun belépve viszik az emlékhelyekre az emlékezés virágait. Ezért – leginkább hétvégeken – csupa virág a temető!
Újpest 1922 óta temet a Megyeri útra. A korábbi temetkezési hely a villamos és a vasút között volt, az úgynevezett Öregtemetőben helyezték nyugalomra a legrégibb újpestieket. A város eredeti világfelfogására mi sem jellemzőbb, mint hogy a helyére épült lakótelepet Szellemtelepnek hívják az idevalósiak. Immár örökre.
Ravatalozásra a negyvenes évektől van lehetőség. A területet gróf Károlyi László megyeri uradalmának Fóti út melletti részéből vásárolta a város. A ravatalozás eleinte a Megyeri út melletti ravatalozóban történt, a ma is meglévő épület az 1910-es évek elején készült, azóta szolgálja az intézményt.
A temető 1950-ben a Fővárosi Temetkezési Intézet kezelésébe került. Fejlesztése a nyolcvanas évek közepén kezdődött. A főutak burkolatot kaptak, felújították a műszaki berendezéseket és a szociális épületeket. A ravatalozót eredeti formájának megőrzése mellett átépítették.
A főbejárattól a ravatalozó felé vezető út közepén nagy kőkereszt áll, a „Mindenki keresztje”, ahol a látogatók leróhatják kegyeletüket távol nyugvó hozzátartozóik emléke előtt. A második világháború hősi halottainak emlékét szobor, babérkoszorút tartó bronzangyal őrzi. Az 1956-os forradalom kerületi áldozatai a temető különböző részein, többnyire családi sírhelyek parcelláiban nyugszanak.
A temetőben több közismert közéleti személyiség, művész, sportoló nyugszik Újpest békességének csöndjében. A teljesség igénye nélkül néhányuk: Lebstück Mária huszárfőhadnagy, az 1848-49-es szabadságharc hőse, dr. Ugró Gyula, Újpest első polgármestere, dr. Semsey Aladár polgármester, Halassy Olivér olimpiai bajnok, Mády Lajos egyházszervező református lelkész, Pállya Celestin festőművész, Pécsi Sebestyén orgonaművész, Geduly Lajos evangélikus lelkész, dr. Gyökössy Endre református lelkész és Radics Béla rockzenész.

Réti János
Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütem

Kapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye