Ajánlott videóHelyi érték (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9967247 alkalommal 6762679 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Szívügyük az egészség


A szív- és érrendszeri panaszok a lakosság nagyon nagy hányadát érintik. Az ilyen jellegű megbetegedések a vezető halálokok közé tartoznak. A kockázatok kiszűrésében segítenek az újpesti Farkas-erdőben kialakított tanösvény munkatársai.Címkék:
Állatsziget
Wintermantel Zsolt
A különleges túraösvényt tavaly júliusban adták át a Rex Állatszigetnél. A Szent Ferenc Kórház szakemberei – szakmai partnerségben a Sanofi gyógyszergyárral – az Út az egészséghez program keretében, az újpesti önkormányzat segítségével hozták létre a tanösvényt. Ez a második az országban, az első egy évvel korábban, a Hárshegyen nyílt meg.

A kirándulás megtervezésében gyógytornász segít, az érdeklődők kölcsönözhető teleszkópos túrabottal, pulzusmérő karórával és szívritmusmérővel vághatnak neki az útnak. A séta folyamán mért és összegyűjtött adatokat aztán kiértékelik a szakemberek, és azok számára, akiknél kiugró adatokat észlelnek, további szűrővizsgálatokat javasolnak.

Az újpesti tanösvény a Rex Kutyaotthon Alapítvány recepciójánál indul, itt lehet felvenni azt az adatlapot, amelyre feljegyzik a kezdőpontnál és a pihenőhelyeken mért értékeket. A túraútvonal rövidebb, 2,4 kilométeres szakaszát a kezdőknek és a gyengélkedőknek, a hosszabb, 4,2 kilométeres kört a haladóknak ajánlják. A tapasztaltabbak dupla kört is mehetnek, ezzel közel nyolc és fél kilométert gyalogolnak.

Gyakran teljesíti ezt a távot a hetvenhárom esztendős Darvas Gyula is, aki rendszeresen végigmegy a farkaserdei tanösvényen. Nordic walkingozik 2010 óta, de 2013-ban szívműtéten esett át. A felépülést követő rehabilitáció részeként kezdett eljárni a hárshegyi túraösvényre. Újpesti lakosként nagyon megörült annak, hogy lakóhelyéhez közel, a Farkas-erdőben is létesül túraútvonal. A megnyitás óta szívesen kirándul itt, ha csak ideje engedi, és mindenkinek ajánlja, hogy próbálja ki a tanösvényt.

Csernus János

(Fotó: Várdai Mihály)


A második az országban

„A mai, felgyorsult világunkban kockára tesszük az egészségünket, majd azt próbáljuk megmenteni. Külön büszkeség, hogy Újpesten nyílik a második ilyen speciális tanösvény a gyönyörű Farkaserdő tövében, nem kórházi környezetben. Mindamellett, hogy újabb lehetőség nyílik a mozgásra, a sportra, a szabadidős tevékenységre, még állapotfelmérésen is részt vehetnek az érintettek. Újpest a legsportosabb város!” – fogalmazott Wintermantel Zsolt polgármester a farkaserdei tanösvény megnyitásán. A túraútvonalat 2016. július 5-én adták át a Rex Állatsziget mellett.


Séta bottal – erősít a nordic walking

A nordic walking, magyar nevén skandináv vagy botos gyaloglás olyan sportág, amelyet egy pár speciális bottal és különleges gyaloglótechnikával végeznek. Egyesíti a futás, a gyaloglás és a sífutás előnyeit, kímélő módon fejleszti az állóképességet, az izomerőt és a mozgáskoordinációt. A teleszkópos túrabotok segítenek, hogy hosszabbakat lépjünk, miközben a kezek és lábak ellentétes irányú mozgást végeznek. A hát izmait is igénybe veszi, erősíti a tüdőt, így még több kalória elégetését idézi elő.


Technológia az egészség védelmében

Világszerte egyre több egészségbiztosító ismeri fel az ügyfelek karjára csatolt aktivitásmérőkben rejlő technikai lehetőségeket. Már több társaság is köt olyan egyénre szabott szerződéseket, amelyekben csökkentik a biztosítási díjat, ha a partner megfelelő egészségügyi értékekről számol be, hiszen ezzel mérsékelni tudják az esetleges kockázatokat. Ezt a lehetőséget egyes hazai szolgáltatók is vizsgálják. Az okosórák és a különféle aktivitásmérők egyre népszerűbbek, piacuk egyes becslések szerint 2020-ra elérheti a 34 milliárd dollárt.Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye