Tisztelt Látogató!

Köszöntjük Önt az Újpesti Gazdasági Klub honlapján!

Előnyös együttműködés a harmadik Újpesti Gazdasági Találkozón

Elemzői szemmel vizsgálták meg a válságot és a lehetőségeket, emellett két, terveket bemutató, együttműködést ajánló újpesti cég is bemutatkozott a harmadik Újpesti Gazdasági Találkozón az Újpesti Polgárcentrumban. A résztvevők számára fontos kedvezmény, hogy hivatali ügyeiket jóval a törvény szabta határidő előtt intézhetik el Újpesten. A polgármester ezen kívül több, nagyszabású újpesti összefogást állított példának.

Wintermantel Zsolt a november 30-án tartott találkozó bevezetőjében visszautalt: a tavaszi találkozón gazdaságpolitikai szemmel közelítettek az aktuális helyzethez, ezúttal külső elemző segítségével, tudományos és gazdasági oldalról közelítik meg napjaink nagy kérdését, a válságot.

A Századvég elemez

Barcza György, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője rámutatott: a manapság alkalmazott válságkezelés sok uniós országban nem éri el a kívánt hatást. Az elemző szólt még az uniós közös valuta, az euró várható sorsáról is, kitérve arra, hogy szerinte egy a jelenleginél kisebb méretű euró zónát látna előnyösebbnek. A nemzetközi valutaalapról és az adósmentésről azt mondta: szerinte az újabb hitelek csak rövid időre enyhítik a gondokat, magát a válságot pedig egyáltalán nem oldják meg.

– Az az ország, amelyik elkötelezi magát és az IMF-től kér segítséget, lényegében feladja a szuverenitását, továbbá magára vállalja a rendszeres ellenőrzést is – fogalmazott. Hozzátette, szerinte Magyarország - a foglalkoztatás egy év alatti növelése mellett - jó politikát folytat, amikor nem a mihamarabbi megállapodásra törekszik, mert ezáltal nem csak az egyik fél (IMF) kényszerítheti alkalmazkodásra a másikat.

Barcza szerint Magyarország kitörési lehetősége főként a kis-és középvállalatok exportjának fellendítésében, illetve a gyógyászati szektor és az élelmiszeripar élénkítésében rejlik.

Újpesti lehetőségek

A Századvég elemzője után Góczi Lajos, a Full Market Zrt. alapítója vette át a szót, aki arról beszélt, hogy az online kereskedelem a szektor forgalmában is egyre nagyobb teret nyer. A cég idén nyáron nyitott online hipermarketet, de a hagyományos vásárlás és a temrékkipróbálás lehetőségét megtartva egy hagyományos áruházat is nyitott. Jelenleg több mint tízezer fajta árucikket forgalmaznak, de a cél, hogy ez a szám harmincezerre bővülhessen.

Budapesten akár néhány órán belül, országosan pedig egy munkanap alatt szállítanak, és a legtöbb online áruházzal szemben nem megrendelésre szerzik be az árut, hanem készletről értékesítik a vásárlóknak.

Ezt követően Gubicza Mária, az Oxigen Medical ügyfélkapcsolati munkatársa a jelenlévő cégek képviselőinek felajánlotta, hogy amennyiben az üzemorvosi szolgáltatást náluk veszik igénybe, annak ellenértékét az első évben az Oxygen Wellnessben magukra fordíthatják. A cég egyébként jövőre magánklinikai szolgáltatásokkal bővül.

Sportos Újpest

Dr. Tahon Róbert, Újpest jegyzője a sport kapcsán a társaságiadó-kedvezményt és annak lehetséges felhasználási területeit említette. A jegyző kiemelte, az Újpesti Torna Egylet múltja, jelene és jövőbeni tervei miatt egyaránt méltó a támogatásra, amely ebben a formában lényegében közvetett állami segítség.

Tahon Róbert hangsúlyozta: a támogató nem felelős a felhasználás mikéntjéért, így semmilyen negatív következmény nem terheli.

A nagy múltú sportegylet egyébként 43 olimpiai bajnokot, 35 ezüstérmest és 27 bronzérmest adott az országnak, és az utóbbi egy évben a társaságiadó-felajánlásoknak köszönhetően számos, a korábbiakkal összevetve hihetetlen mértékű fejlesztést tudott végrehajtani, amelybe többek között az edzők bérének rendezése is beletartozik. A pozitívumokról és az új sportolók, köztük Gyurta Dániel leigazolásáról Őze István, az UTE klubigazgatója beszélt, aki szerint az újaknak köszönhetően még idén várhatunk dobogós helyezést.

Jövő és összefogás

Wintermantel Zsolt a további együttműködésre ösztönözve említette, hogy a város honlapjának létezik egy, csak a gazdasági szereplők által látható „rejtett” felülete, továbbá a kapcsolatokat erősítendő havi egy elektronikus levelet küldenek ki majd a jelenlévőknek.

– Újpesten több példát is említhetünk a cégen kívüli felelősségvállalásra. Így kerülhetett sor a november 30-án lezárult üvegkupakgyűjtő akcióra, amelynek keretén belül a Szaki Trans ingyenes szállítást vállalt, a Ferro Electronics jóvoltából pedig fél áron tudják megvenni az Imikének szánt járássegítő gépet – utalt vissza a nagyszabású összefogásra a polgármester. Hozzátette, az akcióban az Újpest FC és az Állatmentő Liga is részt vett, előbbi az augusztus 19-iki győztes derbin használt labdát bocsátotta licitre, utóbbi pedig a Városnapokon vásárolt állateledelek ellenértékét ajánlotta fel a nemes célra, és ugyancsak jótékony célt szolgál az Újpest szelet, az újpesti elsősöknek szánt ajándékcsomag pedig az iskolakezdőknek volt nagy segítség.

Wintermantel Zsolt végezetül megjegyezte: nemsokára útjára indul Rádi Attila alpolgármester hatáskörébe tartozó „nem nagy dolog” nevet viselő köztisztasági kampány. A polgármester ebben a cégek ötleteire is számít, a Városgondnokság pedig a megvalósításhoz nyújt segítséget azzal, hogy a szükséges eszközöket rendelkezésre bocsátja.

Hathatós segítség

A polgármester végül, de nem utolsó sorban egy hathatós nem anyagi jellegű segítséget ajánlott a résztvevőknek, a részleteket a jegyző ismertette.

– Bár az ügyintézést törvényi határidők és ezen belül elfogadott csúszások jellemzik, az önkormányzat vállalja, hogy a jelenlévők ügyeit jóval a határidőn belül, előnyben részesítve fogja intézni – mondta dr. Tahon Róbert. Ebbe többek között a működési-és telephelyengedélyek, szabálysértési és birtokvédelmi ügyek, házassági és állampolgársági elintéznivalók tartoznak.

A találkozó kötetlen beszélgetéssel ért véget.

M. Orbán András, 2012.11.30, forrás: újpest.hu

Bemutatkozás

Hagyományteremtő céllal és az újpesti cégek közötti együttműködés érdekében valósult meg az I. Újpesti Gazdasági Találkozó 2011. októberében. A rendezvényen több mint félszáz vállalatvezetőt köszönthetett Újpest polgármestere, Wintermantel Zsolt.

Újpest Önkormányzata hatékony és hasznos hátteret kíván nyújtani a városrészben működő vállalkozások együttműködéséhez, mind az önkormányzattal, mind egymással. Az együttműködéshez, együttgondolkodáshoz az Újpesti Gazdasági Klub teremtheti meg a hatékony keretet.

Célok, tervek

Az I. Újpesti Gazdasági Találkozón az Önkormányzat partnereket keresett és talált azon cégekben, melyek nyitottak az együttműködésre, az együttgondolkodásra, a közösen megvalósítandó célokra. Az egyik legfontosabb cél, hogy az újpesti vállalkozók közelebb kerüljenek egymáshoz, megismerjék, támogassák egymást, és sikeres együttműködéseket alakítsanak ki.

Amennyiben az Önök cége nagyobb részt tud vállalni az újpestieknek szervezett önkormányzati rendezvények, a sport- és civil kezdeményezések támogatásában, az Újpesti Cseriti működtetésében - melynek keretében az újpesti közösség összefogásával idén karácsonykor ismét több mint ötszáz rászoruló gyermeket ajándékozunk meg -, akkor arra kérem, támogassa e törekvéseinket, és csatlakozzanak az Újpesti Gazdasági Klubhoz.