Farsangi készülődés

A farsangi rendezvényre készülhetünk hidegkonyhai készítményekkel, vagy változatos szendvicseket kínálhatunk. A kisméretű falatkákat részesítsük előnybe, azokat könnyebb tálalni, és elfogyasztani. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

Farsangi készülődés  kép

Virslis falatkák

Hozzávalók:
2 pár virslit felkarikázunk
1 db sárgarépát felkarikázunk
1 csomag piros retek felkarikázva
1 db zöld kaliforniai paprika
15 dkg óvári sajt

A sajtot vékonyra szeleteljük, és akkora kockákra vágjuk, mint a virslikarika. A paprikát szeletekre vágjuk, és ezt is akkora kockákra vágjuk tovább, mint a sajtot. A felaprított alapanyagot fogvájóra szúrjuk: virsli, sárgarépa, sajt, retek, virsli, paprika, sajt sorrendben. Addig folytatjuk, amíg a hozzávalók tartanak. Tálra állítjuk a falatkákat. Más hozzávalókat, és más sorrendben is készíthetünk.


Sült burgonya gazdagon

Hozzávalók:
8 db kis burgonya
10 dkg bacon szalonna
1 db lilahagyma vékony karikákra vágva
2 db kápiapaprika vékony karikákra vágva
1 csomag lapkasajt
Fűszerkeverék: fokhagymás só, őrölt bors, szerecsendió

A burgonyát meghámozzuk, és vékonyan bevagdaljuk, hogy ne vágjuk át teljesen, csak a 4/5-ét. Egy tepsit kiolajozunk, és a burgonyát kissé szétnyitjuk, majd a fűszerkeverékkel megszórjuk. 0,5 dl vizet teszünk hozzá, és 10 percig sütjük 160 fokon. Felszeleteljük vékonyan a szalonnát, és akkorára daraboljuk, hogy a burgonya vágásaiba férjen. A lapkasajtot is akkorára vágjuk. Kivesszük a félig sült burgonyát, és minden vágásba felváltva teszünk szalonnát, hagymát, paprikát, sajtot, amíg teljesen meg nem töltöttük a burgonyát. Addig folytatjuk, amíg a hozzávalók tartanak. Visszatesszük a sütőbe a megtöltött burgonyákat, és pirosra sütjük. Bacon helyett tehetünk bele sonkát, főtt tarját, vagy más zöldséget.


Emeletes bagettszendvics

Hozzávalók:
1 db nagy bagett karikákra szeletelve
15 dkg gépsonka
1 csomag lapkasajt
15 dkg kanadai tök hosszúkásra szeletelve
1 db jégcsapretek karikára vágva
1 kis doboz görög krémjoghurt

A bagettszeleteket megkenjük joghurttal. A sonkát, sajtot, sütőtököt pogácsa szaggatóval egyforma karikákra vágjuk. A megkent szeletre sonkát, sütőtököt, bagettet, sajtot, majd retket, végül a megkent felével lefelé tesszük a bagettet a tetejére. Addig folytatjuk, amíg a hozzávalók tartanak. Fogvájóval átszúrjuk, és tálra rendezzük.


Jó étvágyat!