Nem Nagy Dolog! - Újpest Önkormányzata minden eszközzel felveszi a harcot a kutyapiszok ellen. A Nem Nagy Dolog! akcióhoz bárki csatlakozhat és kiveheti részét Újpest tisztaságának megőrzésében. Együtt, a tisztább Újpestért!

Programjaink

Ajánlott oltási program kiskutyáknak

Az első oltást 6 hetes korban célszerű a kiskutyának beadni. Ez az a kor, mikor az anyától kapott passzív védelem megszűnik, és meg kell kezdeni az állat aktív immunitásának a kialakítását. Az aktív immunitást vakcinák alkalmazása, illetve a környezetben előforduló kórokozókkal való találkozás alakítja ki. A kutyusok immunrendszere nincs felkészülve a nagyvárosokban felerősödött fertőzőképességű vírusokra, baktériumokra, ezért szükséges rendszeres oltásuk.

A vakcinákban nincsenek megbetegedést kiváltani képes kórokozók, ezeket csak elölt, illetve egyéb módon inaktivált, nem megbetegítő formában tartalmazzák. A kialakított immunválasz mértékét ismételt oltásokkal erősíthetjük, ezért fontos az oltási program pontos betartása. A szervezet védekező rendszerének a megfelelő válaszhoz időre (kb. 10-12 nap) van szüksége, ezért nem érdemes túl gyakran oltatni állatunkat. Megfelelő védettséget a vakcina csak egészséges szervezetben képes kialakítani, ezért beteg kutyákat csak meggyógyulásuk után oltunk. A kis jövevény új tartási helyén csak bizonyos várakozási idő, 3 nap után kapja meg első oltását, ha az addig még nem történt meg. A védőoltások közül csak az 1 éves korig adott két veszettség elleni védőoltás kötelező, de az állat megbetegedését, különösen, ha sok kutyával találkozik, csak a többi oltással előzhetjük meg biztonsággal. Nagy kutyaközösségekben az általánosan használt kórokozók mellett Corona vírusos bélgyulladás ellen is ajánlott oltani kedvencünket.

Kutyánk sétáltatását először a harmadik (fertőzött területen a negyedik) oltást követő 1 hét múlva kezdjük meg.


  1. 6 hetes: Kombinált oltás: Parvo + szopornyica

  2. 8 hetes: Parvo oltás

  3. 7 hetes: Kombinált oltás: Parvo + szopornyica + leptospira + májgyulladás

  4. 12 hetes: Kombinált oltás: Parvo + szopornyica + leptospira + májgyulladás

  5. 14 hetes: Kombinált oltás: Parvo + szopornyica + leptospira + májgyulladás + kennelköhögés

  6. 16 hetes: Veszettség oltás

  7. 6 hónapos: Kombinált oltás: Parvo + szopornyica + leptospira + májgyulladás

  8. 1 év: Veszettség oltás

2013.04.02
(forrás: Család Utcai Kisállatrendelő)

További hasznos tudnivalók