Ajánlott videóKörkép -2- (2018.03.16.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9825581 alkalommal 6656899 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Közös döntés, közös célok

Újpest2020 Településfejlesztés


Az újpestiek és az önkormányzat aktív kommunikációjának köszönhetően minden fejlesztés az újpestiek bevonásával történik. Több fórum is a lakosság rendelkezésére áll, amelyeken véleményezhetik a terveket és a már elkészült munkálatokat. Így van ez a nemrégiben indult Újpesti Településfejlesztési Koncepció és Integrált Településfejlesztési Stratégia kidolgozásánál is.Címkék:
Stratégia
Az eredményes együttműködés érdekében munkacsoportok alakulnak. Az önkormányzat már korábban kérte az újpesti közösségeket, magánszemélyeket, hogy javaslataikat, észrevételeiket, ötleteiket jelezzék az önkormányzatnak. Most a civil szervezetek, vállalkozások, egyházak bekapcsolódását várják a folyamatba. A humán munkacsoport az oktatás, a kultúra, a sport és egészség terén, a környezeti munkacsoport az épített és természetes környezetünk és a közlekedés terén, a gazdasági munkacsoport pedig a pénzügyi, gazdálkodási, munkahelyteremtő és megtartó, valamint vállalkozásfejlesztő beruházások terén várja a véleményeket.
Nagy István alpolgármester, a humán munkacsoport tagja szerint nem csupán alpolgármesterként, hanem az oktatás, a kultúra, a sport és egészség területével foglalkozó munkacsoportban is könnyebb olyanokkal dolgozni, akik azonos értékrendet képviselnek.
– Az egészségügyben európai színvonalú szakrendelés működtetésére van szükség, ahol kiemelt szerepet kap maga a megelőzés is. Előrelépést jelentene, ha korszerű járóbeteg-ellátással tudnánk kiváltani a költségesebb és bent fekvéssel járó kórházi kezelést. Ehhez vannak még terveink a szakrendelővel: szeretnénk létrehozni egy egynapos sebészetet, a felújítás pedig az orvosi szobák rendbetételével folytatódna. A szociális területen a hatékonyság növelése a cél. Ennek, véleményem szerint, a segélyezés helyett a közhasznú foglalkoztatás, a fiatalokat segítendő pedig a Fecskeház-program folytatása lehet az egyik irányvonala – mondja a szociális ügyekért felelős alpolgármester.

Rádi Attila városüzemeltetési és környezetvédelmi alpolgármesterként különösen fontosnak tartja, hogy a lakosság igényeinek megfelelően történjen a környezet fejlesztése.
– Nekem szívügyem a szép környezet. Az ember élete olyan lesz, amilyenné formálja, és ebbe természetesen beletartozik a környezet is – mondja az alpolgármester. – Amióta az eszemet tudom, Újpesten élek, ugyanabban élünk és ugyanazt látjuk mindannyian, ezért tartom fontosnak a településfejlesztési stratégia közös kidolgozását. Egészen más érzés az embernek hazajönnie, lemennie a parkba, kiülni egy tiszta padra a Templom sétányon, vagy végigsétálni a Szilas-patak mentén, ha a környezet tiszta, szép és rendezett.

Dr. Molnár Szabolcs alpolgármester, a gazdasági munkacsoport tagjaként vallja: az önkormányzat és az önkormányzati cégek együttműködése, kiegyensúlyozott működése ciklusokon átívelő feladat, és ugyanúgy elengedhetetlen része a településfejlesztésnek. Szintén lényeges feladat, hogy a kis-, közép-, és nagyvállalkozásokat is megnyerjük a városnak, hiszen nagyon fontos az új munkahelyek megteremtése.
– A fenntartható és takarékos gazdálkodás mellett a felszabaduló vagy plusz forrásokat újításokra tudtuk és tudjuk fordítani. Ha településfejlesztésről beszélünk, elengedhetetlen a fővárossal és a kormánnyal való jó együttműködés. Ennek jegyében kaptuk meg térítésmentesen a Pozsonyi utcai és a Király utcai rendelő épületét, amelyeket felújítottunk. De számos más, saját modernizáció sikerét is említhetjük, például az iskolák vagy a Lakkozó óvoda felújítása. Fontos, hogy minden évben legyen valamilyen rekonstrukció, ez adja meg a folyamatos fejlődés alapját. Nyomon követjük a pályázati lehetőségeket és minden alkalmat megragadunk a fejlesztésre – mondja.

A Belügyminisztérium szervezésében és finanszírozásában megkezdődött az Újpesti Integrált Településfejlesztési Stratégia kidolgozása. A munkába a minisztérium, a kiválasztott szakmai konzorcium, és az önkormányzat szakemberei mellett az újpestiek, a civil és érdekképviseleti szervezetek, a vállalkozások és az érdeklődő újpestiek is bekapcsolódhatnak.

„S, hogy merre haladjon ez a további fejlődés? Mi legyen az irány? Melyek legyenek a kiemelt célok? Hol legyenek kijelölve akcióterületek? Mi kapjon prioritást? Nos, éppen ennek eldöntésére, ezek meghatározására indítottuk el az Újpest 2020 programot, amelynek legfőbb célja, hogy bevonja az újpesti magányszemélyeket, civileket, vállalkozásokat, szervezeteket, egyesületeket, egyházakat az ITS előkészítésébe”, írja blogján Wintermantel Zsolt. A polgármester településfejlesztéssel kapcsolatos bejegyzéseit a wezse.blog.hu oldalon követhetik.

Domján Vivien; M. Orbán András
Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütem

Kapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye