Ajánlott videóKörkép -4- (2018.03.09.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9807542 alkalommal 6644882 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Minden gyerek új lehetőség

Gyermekek Átmeneti Otthona


Létezik egy intézmény Újpesten, ahol egy osztályra való gyerek él szeretetben, vidámságban, törődésben, biztonságban. Olyan gyerekek, akik sajnos otthon, családi környezetben nem mindig tudják megkapni mindezt. A hely a Hajnal utca 15. szám alatti Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye - Gyermekek Átmeneti Otthona.Címkék:
Cseriti
– Az Otthon közel két évtizede van Újpesten, elég eldugott helyen, így kevesen tudják, hogy létezik – meséli Bősze Valéria, az otthon vezetője.

A gyermekotthonban az elsődleges szempontok között szerepel, hogy a lakók élete minél kevesebb körülményben változzon az otthonihoz képest, hiszen a remények szerint az itt töltött idő csak átmeneti lesz. A kicsiket szüleik látogathatják, persze azok a szülők, akik szeretnék. Sajnos nem mindig van ez így.

Az itt élő gyerekek továbbra is ugyanazokba az iskolákba, óvodákba járnak, ahova a beköltözésük előtt. A kicsiket akár autóval is elszállítják, hogy odaérjenek Budapest távolabbi pontjaira is, az oktatási intézményeikbe. Szabadidőben pedig számtalan színes programban van részük. Mindehhez azonban sok segítségre van szükség.

– Számtalanszor, ha megkeresek valamilyen intézményt, akár e-mailben, akár személyesen, azt a választ kapom, hogy „természetesen szívesen segítek a Gyermekotthonnak, hiszen én is újpesti vagyok” – osztotta meg tapasztalatait Bősze Valéria, otthonvezető.

Az intézményben lakó gyerekek, a sok segítőnek és az újpesti összetartásnak köszönhetően, számos kulturális, szórakoztató és ismeretterjesztő programon vesznek rész, szinte minden hónapban. Sem Újpesten, sem a városon kívül, soha nem kellett fizetni a gyermekeknek egyetlen programért sem, ha az adott intézményben újpesti dolgozott. Legutóbb például a MOM Kulturális Központ gyermekrendezvényén jártak így, de ugyanezzel a kedvességgel találkoztak a Ram Kolosszeumban, a Fővárosi Nagycirkuszban, a Sziklakórházban, a Vadasparkban, a Csokoládé Múzeumban, vagy az Experidance előadásán is. Nagyon sokat számít minden segítség, hiszen a fenntartási költségekből a mai árak mellett ilyen színes programokra nem futná.

– Azt gondolom, hogy minden gyerek egy lehetőség, mindenkiben ott van a lehetőség a jobb, szebb életre. Így tekintek rájuk. Az egyik legfontosabb feladatunk megmutatni egy másik utat is, felcsillantani a reményt arra, hogy van másik út is. Hogy a nehézségeket át lehet, és át is kell vészelni, mert azután jöhet és jönni is fog valami új, valami jobb – mondta Bősze Valéria.

A Gyermekotthont teljes egészében az újpesti önkormányzat tartja fent. Mindemellett két másik kerület, a XV. és a XVI. nehéz helyzetbe került gyermekei is helyet kapnak itt. Jelenleg körülbelül ötven százaléka újpesti az intézmény lakóinak – mondta el lapunknak Nagy István szociális ügyekért felelős alpolgármester.

Az otthon szolgáltatását olyan családok vehetik igénybe, akik kapcsolatban voltak már éveken át a családgondozóval vagy a gyermekjólléti központokkal, és hirtelen olyan körülmények adódtak, amelyek miatt nem maradhat a gyerek otthon, mert veszélyeztetett helyzetben van. Sajnos előfordult már több olyan eset is, hogy egy kamasz maga kérte felvételét az intézménybe, körülményei miatt, akár az éjszaka közepén. Az alpolgármester elmondta: nagyon lényeges, hogy az intézményben töltött idő alatt megszűnjön a gyermek mentális és sajnos adott esetben akár fizikai problémája is.

Rácz Zsuzsanna

Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütem

Kapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye