Ajánlott videóKörkép extra (2018.03.02.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9799913 alkalommal 6639533 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Korszakváltó szakrendelő


Korszakváltásnak nevezi Nagy István alpolgármester a legutóbbi önkormányzati választások óta eltelt időszakot, amelyben bebizonyosodott, hogy az önkormányzat számára fontos az egészségügy, az újpesti betegek minél jobb ellátása. Ezért a korábbinál jóval több forrást biztosít a fejlesztésekre.Címkék:
SZTK
Az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet, amely a gyermekek és a felnőttek ellátását biztosítja, példázza: jó, ha a döntést hozók közelről látják a megvalósítandókat, és első kézből kapják a viszszajelzéseket. Minderről a több mint húsz éve hivatalban lévő népjóléti alpolgármester beszélt lapunknak.

- Ön alpolgármesterként közelről élte meg, hogy a szakrendelő önkormányzati átvételének voltak támogatói és ellenzői is. Mi volt a döntő érv, hogy igen, átveszik a szakrendelőt?
- Valóban több évig tartó vitát sikerült lezárnunk a szakrendelő önkormányzati kézbe vételével. Az előző ciklusban a többség forráshiányra hivatkozva utasította el az erre irányuló kezdeményezést. Amikor az önkormányzati választások eredményeként a képviselő- testületben többségbe kerültek azok, akik egyetértettek velem ebben a kérdésben, végre támogatást kaphatott ez a javaslat. Tény, hogy az önkormányzat addig is jelentős összegekkel támogatta hol a kórház, hol a szakrendelő működését, felújítási munkáit, műszerbeszerzéseit. Az önkormányzat javaslatára költözött a gyermekszakrendelő az addig felnőttszakrendelőként működő épületbe, és jelentős anyagiakkal járult hozzá a barátságos környezet kialakításához is. De a főváros volt a gazda! A fekvőbeteg-ellátáson keresztül, a Károlyi-kórház közreműködésével működtette a szakrendelőket. Abból a távolságból a gondok nehezebben érzékelhetők, mi viszont azonnal értesülünk arról, ha valahol probléma van. Ezért támogattam az átvételt. Az új városvezetés javaslatára 2011 őszén végre megvalósulhatott a járóbeteg-szakellátás önkormányzati fenntartásba vétele, amelyet közhasznú gazdasági társaság keretében működtetünk. Szinte azonnal elkezdődött a szakrendelő EU-pályázati és saját forrásból történő felújítása, amiről szintén elmondható, hogy korszakos lépés volt, hiszen negyven évet vártak erre a betegek és az egészségügyi dolgozók egyaránt.

- Be lehet hozni évtizedes elmaradásokat?
- Hajlamos vagyok arra, hogy igent mondjak, de tudom, vannak még feladataink. Az épület felújítása jól látható már messziről is. A megújulásban kívülről haladunk befelé, hiszen az EU-s pályázat keretében végzett munkálatokat egy sor másik is követte. A homlokzat és a gépészet energiatakarékos felújítását a szakrendelő vizesblokkjainak felújítása előzte meg, amit az elektromos hálózat és a betegvárók rendbetétele követett. Ezek a munkák akkor követhetők nyomon, ha valaki belép az épületbe.

- Miközben az orvosok, egészségügyi szakdolgozók és segítőik az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság alkalmazottai lettek.
- Valóban, és ezzel együtt nőtt a rendelőintézetben dolgozók megbecsülése, erkölcsi és anyagi elismerése. Aminek alapján úgy gondolom, jobb érzés lehet manapság a szakrendelőben dolgozni. Ezért szeretném, ha kevesebb lenne a betegpanasz, bár az évente 600-700 ezer beteglátogatáshoz képest ezeknek a száma elenyésző, de nekünk egy is sok. Tudom, hogy a beteg emberek türelmetlenebbek, de ezt azoknak is tudniuk kell, akik a gyógyító munkát vállalták.

- Általános tapasztalat, hogy az orvosok, de az asszisztensek is elkerülik a rendelőintézeti állásokat.
- Sajnos Magyarországon általánossá vált az orvos- és a szakdolgozóhiány. Újpesten például a reumatológián, a nőgyógyászaton, az ortopédián, a röntgendiagnosztikában, itt az ultrahangvizsgálatokra gondolok, több orvosra lenne szükség, s ezzel a várakozási idők is csökkennének. Tudom, hogy emiatt vannak problémák, jogos kifogások. Mégis úgy érzem, nagy eredmény, hogy felújítottuk a szakrendelőt, az egyes járóbeteg- szakellátásoknak az épületen belüli áthelyezését megoldottuk. Beköltözött az épületbe a tüdőszűrő állomás és a 24 órás felnőttügyelet. Sikerült javítani a gép-, műszer- és eszközellátást. Új kézi műszereket kapott a sebészeti szakrendelés. Több ultrahang-berendezést vásároltunk, az új digitális röntgennel pedig gyorsabb és pontosabb lett a kiértékelés. A szájsebészeti szakrendelésen új fogászati kezelőegységgel dolgozhatnak az orvosok. Új a beteghívó-betegirányító rendszer is. Jobb körülményeket teremtettünk a vérvételre jelentkezőknek, bár a terhelés miatt itt hosszabb várakozási idővel kell számolni, amit a jövőben szeretnénk csökkenteni.

- Említette, hogy vannak még feladatok. Mindenkit érint például az, hogy lesz-e új lift az épületben.
- Igen, az engedélyek már megvannak, és nyár végére megtörténik az új liftek átadása. Szeretnénk tovább folytatni az épületen belüli felújításokat, a betegvárókban és a rendelői oldalon is van még tennivaló. A betegirányító-beteghívó rendszer fejlesztését is tervezzük. Összességében úgy ítélem meg, hogy az átvétel óta a járóbeteg-szakellátás költséghatékony módon, jobb szakmai színvonalon működik.

B. K.Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütem

Kapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye