Ajánlott videóHelyi érték -Helytörténetek- (2018.03.16.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9823776 alkalommal 6655495 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Ludaskása és libasimogatás a piacon


A Márton-napot megelőző szombaton, november 9-én az Újpesti Piac- és Vásárcsarnok Felügyelősége ingyenes ételkóstolóval várta tíz órától a vásárlókat. A hagyományos programra ezúttal, közkívánatra, ludaskása készült a kondérban. Közben a kisebbek két libát is megszeretgethettek az állatsimogatóban.Címkék:
Piac
Szent Márton napjához több népi babona is kapcsolódik. Az egyik legismertebb szerint, "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!". Igaz Márton napja hivatalosan hétfőre esik, az Újpesti Piac és Vásárcsarnok Főfelügyelősége mindent megtett, hogy vásárlóikat ne fenyegethesse e veszély, hiszen már az ünnep előtti szombaton ingyenes ételkóstolóra várta az újpestieket.

Balogh Angéla, a rendezvény szervezője elmondta: Márton napkor minden évben megrendezik a piacon a libanapot, amikor „libás” ételekből kínálnak kóstolót a vásárcsarnok közönségének. Korábban volt már libaleves lúdgége tésztával, libazsíros kenyér és tepertő, ma pedig ludaskása volt a menü.  

Délelőtt 10 órától egy nagy kondérnyi fantasztikusan finom ludaskását kínáltak a hagyományos népi ízek szerelmeseinek. A látogatókat pedig nem kellett bíztatni, volt, aki kétszer is sorba állt, annyira ízlett neki az étel.

-          - Nem szégyellem, én bizony visszajöttem újra, annyira tetszett a ludaskása. A feleségem gyakran készít rizses húst, ami eléggé hasonlít erre, de mégsem pont ilyen. A libahús elképesztően omlós, finom a ludaskásában és valahogy az egész sokkal ízletesebb – mondja az egyik sorban álló, József.

Látható sikere volt e hagyományos Márton napi ételnek, szinte percek alatt el is fogyott a jelentős mennyiségű étel. Több háziasszony el is döntötte, hogy a hétvégére maguk is hasonlót kínálnak majd a családnak. Elkészítéséről Balogh Angélától, az Újpesti Piac- és Vásárcsarnok vezető helyettesétől érdeklődtünk.

-         - Libaaprólékból felteszünk egy húslevest a tűzre, annyi különbséggel, hogy a zöldséget fel kell darabolni. Amikor teljesen elkészül a leves, lecsontozzuk a húst, leszűrjük a levét és azután összekeverjük rizzsel és betesszük a sütőbe, végül pedig meghintjük petrezselyemmel – árulja el a receptet a rendezvény szervezője.

A látogatók két szelíd, kedves élő libával is találkozhattak a hagyományőrző rendezvényen, akiket megszeretgethettek kicsik és nagyok is.

G.R.
Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütem

Kapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye