Ajánlott videóÚjpesti sport -1- (2018.03.09.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9816919 alkalommal 6651034 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Az újpesti piac egykor és ma


Az Újpesti Piac- és Vásárcsarnok a város szívében szinte kultikus helynek számít. Az újpestiek egyik találkozási pontja is amellett, hogy „messze földön” híres az árukínálatáról. Rövid ismertetőnk a piac régmúltját és jelenét egyaránt vázolja.Címkék:
Piac

A praktikum kora: 1830–1860

A település kialakulásának időszakában (1830–60) a praktikusság okán a Megyeri kikötőhöz és a már létező épületekhez legközelebb eső területen a Váci út–Árpád út sarkán alakult ki az első piac. Nem volt rendszeres időpontja. A kikötőbe érkező kofahajókról, illetve az országúton érkező szekerekről itt adták el áruikat az érkezők.

A fejlődés során kialakult igények, egészségügyi szabályok miatt 1863-tól heti két alkalommal kapott a község a helytartótanácstól (gróf Károlyi előzetes hozzájárulásával) vásártartási jogot.

Legyen a Szent István téren!
1873-ban a megnövekedett lóvasúti forgalom akadályozása miatt a piacot többször át akarták helyezni, de a Fő út (Árpád út) gyalogosforgalma miatt csak később, 1883-ban sikerült véglegesen az István térre áthelyezni. A 10 831négyzetöl területű tér gróf Károlyi István tulajdona volt, csak 1895-ben adta át végleg gróf Károlyi Sándor a községnek.
1874-től február, május, július és októberben országos vásárok tartására is kapott kereskedelmi miniszteri engedélyt a község. 
A harmincas években három napon hetivásárt és az előző időszaknak megfelelően négy országos vásárt tartottak.
Termelők
Újpestre az őstermelői réteg a háború előtt nem volt jellemző, ipari városként jegyezték. A 19. században szőlőművelés és konyhakert, halászat jellemzi a települést. Jól ismert Illik Viktor főhalászmester, vendéglős személye, aki Esztergomtól Helembáig bérelte a dunai halászterületet. Halászcsárdája a Népsziget alsó csúcsán épült, halkereskedése a Dunasor 1.-ben üzemelt.
A későbbi korban inkább a konyhakert jellemző. Többségében a környező Károlyi-birtokokról (zöldséget, gyümölcsöt, baromfit Rákospalotáról, Fótról, Mogyoródról, Galga mentéről), húst, tejterméket Solymár, Budakalász, Békásmegyer környékéről kapott a piac. 
A helyi húskereskedelem segítésére és a közegészségügyi helyzet miatt 1884-ben adták át az első, Bachmann Károly által tervezett Vágóhidat. („A váci országút felső részén” [idézet dr. Ugró Gyulától], kb. a Megyeri csárda környékén [sertésvágásra nem volt alkalmas].)
A későbbi közvágóhíd 1911-ben lett kész, tervezői: Hegedűs Ármin–Böhm Henrik, építő Schreiber Gyula.
A „modern” piac
A mai Szent István téri piac első csarnoka 1972-ben épült, a nyolcvanas évek végére készült el a virágpiac.
Az Újpesti Piac- és Vásárcsarnok kultikus hely, az újpestiek találkozási helye is. Az egyik legjobban működő, életteli teli fővárosi piac, amely a 20. század elejét idéző kisvárosi környezetben található. A Szent István tér rekonstrukciója során modern, nagyvárosi tér szomszédságában találjuk.

A piac fő erőssége a zöldség- és gyümölcskínálat, az őstermelők és a kereskedők együttélése.

Folyamatos fejlesztés

A piac környékét fokozatosan fejleszti és hozza rendbe az önkormányzat. 

2011 telén: korszerű (gáz)fűtést kapott a nagycsarnok. Előnye: a temperált hőmérsékletű térben nem fagy meg az áru, és kellemes környezetben találja magát télen a vásárló, a kereskedő, az őstermelő is.

A nagycsarnokból a virágpavilonhoz és külső árusokhoz vezető „átjáróban” nyaranta párakapu üzemel, segíti a felfrissülést.

A térfigyelő kamerák kihelyezése a vásárolók és az árusok biztonságát szolgálja. 

Az elmúlt év végén, karácsony előtt néhány nappal együttműködési megállapodás született a Magyar Piac Szövetkezettel annak érdekében, hogy az újpesti piacon is minél több – termelőktől származó – minőségi élelmiszer legyen. 

A Szent István téri villamosmegálló nevébe is bekerült az Újpesti Piac- és Vásárcsarnok, ezáltal is népszerűsítik a vásárlóhelyet.

A lakosság kérésére az év eleje óta szombatonként Piac-Placc működik a Duna sétányon, amely rövid idő alatt rendkívül népszerű lett.

A piacvezetés és a kereskedők különböző ételbemutatói és ételkóstolói nagyon sok érdeklődőt vonzanak (fánkfesztivál, lecsófesztivál, versennyel kombinálva, Márton-napi libanap stb.). A kereskedők rendszeresen ajánlanak fel terményeket a rászoruló újpestiek javára. A szomszédos Egek Királynéja katolikus főplébánia terménymegáldással, valamint a szétosztásban segít.

Az immár harminc éve a Szent István téren elhelyezkedő piacnak továbbra is itt, a Szent István téren kell működnie – ezt a véleményt juttatta el az idei Újpesti Párbeszédre válaszoló újpestiek 75 százaléka, akik azt is fontosnak tartják, hogy ne csupán a vásárcsarnok, hanem a környező épületek is megújuljanak.

SZ. M.–B. K.
Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütem

Kapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye