Ajánlott videóNői szakasz (2018.03.09.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9807931 alkalommal 6645146 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Ludaskása, zsíros kenyérrel


A Márton-napot megelőző szombaton, november 10-én, meglepetéssel várta az Újpesti Piac-és Vásárcsarnok Felügyelősége a vásárlókat. Úgy tűnik, hogy a piacon tudják, hogy a jóból soha nem elég, hiszen 2 héttel ezelőtt éppen szüretet tartottak, musttal kínálták a piacra látogatókat. A mai libanap sikere szintén előre borítékolható volt.Címkék:
Piac
Derengő napsütésben már hosszú sor kígyózott tíz óra előtt a Virágcsarnok szomszédságában megterített asztalnál. Ezúttal májas zsíros kenyérrel készültek, több kiló kenyeret szeleteltek, nem éppen diétás vastagságúra a Piacfelügyelőség munkatársai. A Márton-napi libatornak több kacsa is áldozatul esett, kétféle májból készült a lilahagymával, savanyúsággal kínált illatos, hozzávalókkal dúsított zsíros kenyér. Aki forró ludaskására vágyott, szintén jóízűen falatozott.

Két fehér liba–mutatóba
A kínáló asztal szomszédságában két hófehér, szépséges és türelmes liba állta , olykor egymást is melegítve, összebújva a vásárlók pillantását és simogatását. A jószágoknak leginkább a gyermekek örültek, kérték is szüleiket, örökítsék meg a mobiltelefon kamerájával a látványt.

Jubiláló Márton-napi kóstoló
Balogh Angélától, az Újpesti Piac-és Vásárcsarnok helyettes vezetőjétől megtudtuk: ötödik éve, hogy Márton –naphoz kapcsolódóan liba étkeket tálalnak a vásárlóknak.

–Szeretnénk jó hangulatot teremteni a szombati vásári forgatagban és  a hagyományőrzéshez  ily módon is hozzájárulni–fűzte hozzá.  A hozzávalókról is szót váltottunk:
 –Pecsenyeliba került ma a lábasba, hiszen karácsonyig hizlalni kell még a szárnyast. A pecsenyelibából és kacsából készült kóstolóhoz több mint 500 kenyeret kentünk meg. Ehhez 13 kilogramm liba illetve kacsamájat dolgoztunk fel, 2 kilogramm hagymát,  ötnél is több kilogramm libatest-hájat,  zsiradékot1 kilogramm fokhagymát dolgoztunk össze. A ludaskásához 7 kilogramm rizs, számtalan friss zöldség, 15 kilogramm libaaprólék adta az alapot. Amint látom, étvágyért nem mentek a látogatók a szomszédba, jóízűen ettek, elfogyott minden az utolsó morzsáig, rizsszemig.

Ötletet is kaptam
Szalontai Árpádné most volt először  libanapi kóstolón:
–Nagyon jólesett a csípős időben a forró kóstoló, a szíves kínálás –mondta. –A férjem olykor emlékeztet arra, fiatal korunkban többször került liba az asztalunkra. Felnőttek a gyerekek, inkább csak ünnep idején gazdag a menü. A ludaskását megízlelve azonban régi idők ízei jutottak eszembe. Úgy döntöttem, meglepetést szerzek  Árpádnak azzal, hogy pecsenyelibát készítek.

A nagyi is így csinálja!
A középiskolás fiatalember, Füleki Zsolt zsíros kenyérrel a kezében mondta el:
–mintha a Nagymama készítette volna!  A nagyszüleimnél, Borsodban, tyúkok, kacsák és libák egyaránt vannak, miként ízletes ételek, fincsi sütemények is. Az anyut kísértem ma a piacra, így láttam meg az ételkóstolót. Amíg az anyu vásárol én lehorgonyoztam itt. Akár több szelet kenyér is elférne bennem. Szerintem nagyon jó ötlet, hogy a Márton –napra és a hagyományos ételekre is felhívják a figyelmet. Mértékkel fogyasztva nem hizlal a liba!Libák és legendák
Márton, egy római tribunus i.sz. 316-ban született fia, 18 éves korában apja kívánságára a légió katonája lett, s a legenda szerint 18 éves volt, amikor palástját odaadta egy didergő koldusnak. Nem sokkal később Amiens-ben megkeresztelkedett, otthagyta a sereget és  misszionárius lett, majd 371-ben a Loire menti Tours püspökévé emelték.

A hagyomány szerint Márton elbújt a nagy megtiszteltetés elől a libák között, de a nagy gágogás elárulta. Úgy tudni, meggyőző és hiteles püspök volt, aki az imádságot és a lelkészséget össze tudta egyeztetni a jótékonysággal. Időszámításunk után 397-ben hunyt el. Halála után váratlanul igen népszerűvé vált: ő az első keresztény szent, aki nem mártírként emelkedett az oltárokra, Franciaországban pedig az 5-6. század fordulóján egyenesen nemzeti szentként tisztelték.

Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütem

Kapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye