Ajánlott videóKörkép -2- (2018.02.09.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9687875 alkalommal 6561156 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Nyitott szemmel járnak, figyelnek egymásra és értékeikre a szomszédok Káposztásmegyeren. 2015-ben jött létre a SZEM, vagyis a Szomszédok Egymásért Mozgalom a Káposztási Családok Egyesületének kezdeményezésére.Tevékenységüket az újpesti rendőrség is támogatja. Buchwald Milánnal, Újpest rendőrkapitányával beszélgettünk a mozgalomról és a bűnmegelőzés fontosságáról.
Igaz a mondás, hogy szomszéd a legjobb riasztó?
Igen, igaz, ezért is tartjuk remek kezdeményezésnek a Szomszédok Egymásért Mozgalmat. Nem lehet elégszer ismételni a bűnmegelőzés jelentőségét. Sok fórumot tartunk ebben a témában Újpesten, és szerintem már láthatóak ennek eredményei. Régebben a rendőrség legfontosabb feladata a bűnüldözés volt, de ma már a bűnmegelőzés legalább annyira fontos, ha nem fontosabb. Viszont a rendőrség nem tud mindent megoldani, mindenhol ott lenni, így azért, hogy megfelelő közbiztonságban éljünk, az állampolgároknak is tenniük kell. Nagyon találó a mozgalom neve, a SZEM. Ha mindenki körültekintően, nyitott szemmel jár a saját lakókörnyezetében, akkor sok bűneset megelőzhető, nehezebben válunk áldozattá.

Ennek nyilván fontos része a megfelelő kommunikáció a szomszédok között, és a rendőrség felé is.
Ha tudjuk, hogy mikor kell jeleznünk egy lehetséges bűnesetet, és ezt a jelzést minél hamarabb meg tudjuk tenni a rendőrség felé, akkor megakadályozható a bűncselekmény. Kiváló példa erre a káposztásmegyeri mozgalom, ahol évek óta jól működik ez a kommunikáció.  Pontosan tudják, hogy mikor kell szólni a rendőrségnek, mikor elég az önkormányzati rendészet felé jelzést tenni, vagy csak egymást figyelmeztetni. Figyelni kell arra is, hogy felelősen használjuk a különféle internetes csoportokat, a közösségi médiát. Nem a legjobb ötlet például mindenki tudtára adni, hogy elment az egész család nyaralni és két hétig üres lesz a lakás. Mert elképzelhető, hogy olyan személyhez is eljut az információ, aki ezt nem jó szándékkal fogja használni. 

Jellemzőek a felesleges riasztások, esetleg az egyéni bűnmegelőzési akciók? 
Inkább hívjuk a rendőrséget tízszer feleslegesen, minthogy pont akkor ne hívjuk, amikor kellene. És abban még van mit fejlődnie a magyar társadalomnak, hogy ne az legyen az attitűd egy gyanús eset láttán, hogy inkább nem teszek semmit, mert jobb kimaradni belőle. Persze fontos, hogy ne személyesen lépjünk közbe. A hatályos jogszabályok alapján egy bűncselekmény elkövetőjét bárki visszatarthatja, csak át kell adni a rendőrhatóságnak, de azért jobb biztonságos távolságban maradni, jelezni az esetet, és megfigyelni, megjegyezni azokat az információkat, amelyek fontosak lehetnek, ha nem sikerülne tetten érni az elkövetőt. 

Mi a következő cél a bűnmegelőzésben Újpesten?
Szerintem az újpesti lakosság nyitottan áll ehhez a témához, az önkormányzat is támogatja a bűnmegelőzési törekvéseket, a rendőrség nemkülönben, tehát az összefogás adott. A Káposztási Családok Egyesületének mozgalma nagyon jó minta, és az a cél, hogy ezt Újpest más részeire is kiterjesszük. Jó lenne, ha minél több újpesti lakóközösség követné a káposztásmegyeri példát.    

JM
 Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye