Ajánlott videóHelyi érték -Természetbarát- (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9960210 alkalommal 6757490 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Télen is frissen


Hideg van, hosszúak a sötét délutánok, kevés a napfény, kevesebbet vagyunk friss levegőn, hamarabb fáradunk. Télen gyakrabban előfordul, hogy „elegünk van”, fizikailag, lelkileg túlterheltek vagyunk. Nappal álomkór, éjjel álmatlanság. Mielőtt altatóhoz, vagy nyugtatóhoz nyúlnánk, vegyük számba a természetes megoldásokat.Az első lépés, hogy felismerjük magunkon a kimerülés jeleit. Ha azt tapasztaljuk, hogy szinte folyton fáradtak vagyunk, koncentrációs- és alvászavaraink vannak, kedvetlennek, üresnek érezzük magunkat, szorongunk, gyorsan elfogy a türelmünk, esetleg testi tünetekkel (fejfájással, emésztési zavarokkal, heves szívdobogással, mellkasi szorítással, verítékezéssel) is küzdünk, akkor nagy az esélye, hogy kimerülésről van szó. Ilyenkor többféle alternatív stresszoldó módszert érdemes kipróbálni. A relaxáció mindenképpen hasznos, de beválhatnak egyes gyógynövények is, mint a citromfű, orbáncfű, levendula, hársfa, ginzeng, maca, ashwaganda. Tény, hogy nem könnyű belekezdeni a mozgásba, de ma már minden szakember egyetért abban, hogy megfelelően összeállított életmódprogram orvosolja többek közt a derékfájdalmakat, a fejfájást, a magas vérnyomást, az érelmeszesedést, a cukorbetegséget, csökkenti a vér koleszterin- és triglicerid szintjét és a testsúlyt, ráadásul a stresszoldás egyik leghatékonyabb eszköze. A kimerültség kezelésében és a megelőzésben is sokat segíthet a célzott vitaminkúra. Egyes vitaminok, ásványok és nyomelemek ugyanis nagyon fontos szerepet töltenek be a sejtek energiatermelésében, illetve a boldogsághormon (szerotonin) és az alvást segítő melatonin termelésében is. Emiatt érdemes lehet célirányosan és hatékony adagban vitaminokat és egyéb vitális anyagokat is szedni.

IDŐSEBB KORÚAK
A korosodók majdhogynem egyharmadánál észrevették a vitaminok és ásványok hiányát, akik gyakran alultápláltak. A sok gyógyszer gyakran megakadályozza a vitaminok felszívódását a szervezetben. Az idősödők, különösen, ha nem éri őket napfény, szenvedhetnek gyakran D-vitamin-hiányban. Ugyanakkor előfordulhat náluk a B12-, B6-vitaminok és a folsav hiánya. Sokszor a B12-vitamin hiánya a felelős a feledékenységért és különböző mentális rendellenességekért az időseknél. Egyes kutatások azt mutatják, hogy az öregek számára az E-vitamin akár nagyobb dózisokban is segíthet az immunrendszerük megerősödésében.

DIÉTÁSOK ÉS VEGETÁRIÁNUSOK
A fogyókúrázóknak, akik 1000-nél kevesebb kalóriát fogyasztanak el naponta, ajánlott a multivitaminok szedése, és az orvos gyakori látogatása. Azoknak a vegetáriánusoknak, akik nem fogyasztanak tejet vagy húst, szükségük lehet riboflavinra, D-vitaminra és B12 kiegészítő vitaminokra. Azoknak a vegetáriánusoknak, akik fogyasztanak tejtermékeket és tojást, elég odafigyelniük a vasszintre, melynek hiánya okozhat hajhullást. De ne feledjük: egyensúlyban kell tartani a szervezetünket, ne essünk át a ló túloldalára. Nem kell teletömnünk magunkat vitaminokkal, ha a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra, és a napi „frisslevegő-adagunkra” figyelünk, nagy eséllyel jó kedvűen és egészségesen „vészeljük” át a hosszú telet.


Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye