Ajánlott videóKörkép -4- (2018.03.16.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9825647 alkalommal 6656960 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Kilencvenévnyi szakképzés


1927. szeptember 1-én kezdték meg a tanítást Újpest első szakiskolájában, a mostani Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában. A kilencvenedik születésnapot különleges évnyitóval ünnepelték a nagy múltú oktatási intézményben.Az iskola 2001-ben védetté nyilvánított épületét 1926-ban kezdték el építeni Foerk Ernő műépítész tervei alapján, és egy év alatt elképesztő gyorsasággal be is fejezték, így a következő esztendő szeptemberében elkezdődhetett a fa- és fémipari képzés az iskolában. A kezdeti cél az volt, hogy az egyre inkább fejlődő és iparosodó Újpest városának szakembereket, iparosokat képezzenek.

– A képzés módja természetesen változott az idők során, mindig a kor követelményeinek megfelelően, de az alapvető cél ugyanaz most is, mint a kezdetekkor: a nálunk végző diákok jól képzett szakemberként el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon, vagy jó eséllyel továbbtanuljanak – mondta Hackné Nyerges Rita, az UMSZKI igazgatója. Az iskola 1951-ben kapta a Landler Jenő Gépipari Technikum nevet, sokan máig csak „Landlerként” ismerik és emlegetik.

– Az ipar fejlődésével a szakirányok is változtak az iskolában. A kezdeti fa- és fémipari képzés mellett később elindult az elektronikai, villamosipari szakirány, majd 1972-től a számítástechnikai oktatás is, az országban elsőként nálunk. Aztán, mivel a szakanyagok elsősorban angolul vagy németül jelennek meg, és itthon kevés szakember beszél idegen nyelvet, a kilencvenes években megindult a két tanítási nyelvű oktatás is az iskolában. Szóval szerintem az UMSZKI mindig is modern iskolának számított, és megfelelt az adott kor kihívásainak az elmúlt kilencven évben – összegezte az iskola legjelentősebb változásait az igazgatónő.

A jeles születésnapot különleges tanévnyitóval ünnepelték szeptember elsején, mostani és régebbi diákok részvételével. Alapelv az UMSZKI-ban, hogy ne szakbarbárokat képezzenek, ezért próbálnak teret adni az irodalomnak, a művészeteknek is a szakoktatás mellett. A jubileumi évnyitó is ennek szellemében zajlott: berendeztek egy irodalmi teaházat, ahol a régi és jelenlegi diákok felolvashatták műveiket. Az ünnepi műsorban felléptek zenélő, éneklő, táncoló tanulók, és meglepetésként az iskola tanáraiból álló kórus is dalra fakadt, hogy megünnepelje az ország egyik legpatinásabb szakképző iskolájának kilencvenedik születésnapját.

jmKiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütem

Kapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye