Ajánlott videóZenéről zenére Újpesten (2018.04.13.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9960219 alkalommal 6757497 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Ipar és vágányok

Tízesvillamos – különjárat


Ahogy a tízes villamos Újpest felé jövet túlhaladt az Izzón és a Megyeri úton is, a bőrgyárak épületei között ment a vasúti hídig. A bőrgyárak világa már akkor meglehetősen lehangoló látvány volt. Az iparvágányokkal együtt, meg azokon kívül is.Címkék:
Tizesvillamos
Hogy ezek a gyárak miként kapcsolódtak egymáshoz, melyik lett melyikből, hogyan egészítették ki egymást, arról fogalmam sincs, de őszintén szólva ezeknek az épületeknek a kissé nyomasztó hangulata olyan szerves része volt Újpestnek, mint például a Városháza. Érdekes, hogy tulajdonképpen nem ismertünk itt dolgozókat, holott a város iparának alapját képezték a bőrgyárak.

Tulajdonképpen három nagy bőrgyár volt ismert Újpesten: a Wolfner gyár (1872), a Mauthner gyár (1887) és a Pannónia Szőrmegyár (1866) a Váci út és a Zsilip utca sarkán. Mind a három a Váci út mellett működött, de egymással szembeni oldalon.

Újpest felől jövet jobb oldalon volt a Wolfner, 1948-tól Táncsics Bőrgyár, vele nagyjából szemben a Mauthner, aminek a neve 1948-tól Újpesti Bőrgyárra változott. Majd 1971-től mindkettő része lett Budapesti Bőripari Vállalatnak. A Zsilip utca sarkán pedig ott volt a Pannónia Szőrmegyár. Valamikor a Wolfnerhez tartozott a túloldali cipőgyár is. Ez később önállósult, és Duna Cipőgyár néven vált ismertté.

Lehangolónak tűnt a bőrgyárak épületegyüttese, legalábbis a tízes peronjáról. Valószínűleg ez annak volt betudható, hogy a munka nehéz volt, egészségtelen, a fizetés pedig kevés. Meg a bőrgyártás leginkább betanított munka volt, különösebb szaktudást nem igényelt. Ez érződhetett látványán és hangulatán is. És akkor a szagról még szó sem esett.

Egyszer a szüleimmel lakáscserét kerestünk, és eljutottunk egy bőrgyár környéki házba. Anyám rá is kérdezett a szagra, mire az ott lakók azt mondták, hogy olykor inkább sült gesztenye illata érezhető. Anyámék visszaléptek.

– Még hogy sült gesztenye – mondta anyám, már az utcán –, nekik legyen mondva.

Attól kezdve bőrgyár környéki címre nem mentünk.

A bőrgyártásról semmit nem tudtunk, ezért ha azt kérdezte volna valaki, hogy mi az a cserzés, hogy annak melyek az előkészítő vizes műveletei, illetve az utána következő mechanikai eljárások, csak néztünk volna. Dehogy tudtuk, hogy a gyártás célja: „tartós, hővel szemben bizonyos mértékig ellenálló, a rendeltetési célnak megfelelő, puha, simulékony vagy feszes, rugalmas bőr előállítása. Plusz a kikészítés, ami a kész bőrt szebbé, tartósabbá teszi.” Eszünkben sem volt ilyesmi!

Mi csak azt láttuk a tízes villamos peronjáról, hogy a hatalmas szállító vagonok, a Mukik jönnek-mennek. Jönnek a gyár felől és mennek a Duna felé, illetve vissza. Azóta az iparvágányok nyomát is eltüntette az idő. Az újpesti bőrgyártás már csak az ipartörténetben létezik, bár bizonyos épületeket meghagytak, és azokat ilyen-olyan célokra bérbe adják.

Bennem egy emlék él a bőrgyárakról, hétéves koromból. A nagy tűz, amikor kigyulladt a Wolfner, akkori nevén Táncsics bőrgyár. Állítólag a cserzőüzemben történt valami. A nagyanyáméktól, az Árpád úton, az udvarról láttuk, hogy ég a bőrgyár, hogy a tűzoltók hatalmas lángok között csákányozzák a tetőn a gerendákat. 1952-őt írtunk akkor.

Réti JánosKiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütemKapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye