Ajánlott videóKörkép -3- (2018.03.09.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9816168 alkalommal 6650516 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Út Megyer felől

Tízesvillamos – különjárat


Ha valaki azt kérné, nevezzem meg Újpest legjellemzőbb utcáját, a Megyeri utat mondanám. Mert magán viseli Újpest lényegét, örömeit és bánatait, gondjait és nekibuzdulásait. Ott léptem be ötvenhárom éve a nagybetűs Életbe, ott az újpesti stadion, a Tungsram röplabdacsarnok, a „Kanyar” italbolt, és távolabb a Megyeri temető.Címkék:
Tizesvillamos
A valamikori 8-as villamos a Baross utcáról a Vasvári Pál utcán át lekanyarodott a Megyeri út sarkára, mielőtt az Irányi Dániel utcán visszament volna a Baross utcára, az István tér felé. A Vasvári Pál utca lenti, csapott sarkán állt a Kanyarként vagy Don-kanyarként ismert kocsma, amit egyesek lépcsősnek is neveztek. Az Izzó hátsó kapuján kijövők gyakran fogyasztották itt a műszak végét dicsérő italukat jó beszélgetések közepette. A Kanyarnak nem volt jó híre, de rossz se. Azt a sarkot, illetve kanyart Isten is kocsmának teremtette. Alatta már a Megyeri út haladt a Váci út, illetve a temető felé.
Különös tisztelettel vagyok a volt Izzó, majd Tungsram, ma GE 75-ös épülete iránt. Ott kezdődött az én „munkás életem” a Rádiócső Kémiai Laborban. Azóta is a 75-ös épület ötlik fel bennem a Pintér József utca és Megyeri út sarkán, ha azt hallom vagy olvasom, hogy GYÁR. Földszintjén dolgozott a Sajtoló- és Szerszámüzem. Szinte szünet nélkül döngtek iszonyatos présgépei. Mintha ott készültek volna a Terminátor főszereplői Hollywood megrendelésére.
Nekem a második emelet jut eszembe. A lépcsőháztól balra a labor, szemben a főnökök, az osztályvezető és a vegyészmérnök helyettesének szobája. Balra a tulajdonképpeni laboratórium, utána a mérőszoba, majd a nagyobb terem, ahol a nők dolgoztak.
Aztán a GE, a Tungsram, illetve Egyesült Izzó hátsó kapuja következik nagy teherforgalommal. A targoncás Pista ott akarta anno kihordani építendő házához egyenként a téglákat. Lebukás esetén azt mondta volna, hogy megviccelték a kollégái.
Majd jön a Tungsram röplabdacsarnok, ahol jó meccseket látni. Főleg amióta ott játssza hazai mérkőzéseit az Újpest női röplabdaszakosztályának csapata. A mi időnkben a női röplabdának a régi kultúrház ebédlője fölötti, valamikor teniszcsarnok adott otthont. Csak az idő már elmúlt. Ma a Tungsram röplabdacsarnok ad helyet a legjobbak meccseinek.
A másik oldalon aztán következik a „szentély”, az újpesti stadion, magán viselve Hajós Alfréd zsenialitásának nyomát a felújítás és átalakítások után is. Hazánkban a Megyeri út volt az első, a teljes létesítményre kiterjedő fedett stadion, ami korának legmodernebb sportpályája lett. Számos nagy csata színhelye volt, különösen a hetvenes években, a csapat fénykorában, amikor a bajnoki meccseken is telt ház, rendszeresen harmincezer néző várta a játékosokat.
Különösen a BEK harmadik fordulójában, a Juventus ellen vívott mérkőzés második találkozója volt emlékezetes 1973. március 21-én. Az első meccs Torinóban 1-1-re végződött. A visszavágó első félidejében már 2-0-ra vezetett Bene és Tóth András góljával az Újpest, de az előnyt a Juve Altafini és Anastasi góljaival kiegyenlítette. Anastasi „kifejelte” a csapatot a kupából. Belebetegedtünk.
A stadion történetét ma címerviták és zártkapuzások tarkítják, de a Megyeri út az Megyeri út marad, és reményeink szerint jönnek még szebb, boldogabb idők is. Öt év múlva lesz százéves!

Réti János
Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütem

Kapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye