Ajánlott videóÚjpesti sport -2- (2018.03.09.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9806770 alkalommal 6644363 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Tavaszi megtisztulás


Miért van lemerülve a szervezetünk akkumulátora, amikor a természet újraéled? A téli szürkeség, hideg és otthonülés után miért nem rohanunk csak úgy ki a természetbe és pörgünk száz százalékon? Mi az a tavaszi fáradtság?A magyarázat nem is olyan misztikus, mint hinnénk. Az ok egészen egyszerű: a téli hónapokban szervezetünk kevesebb ásványi anyaghoz, létfontosságú vitaminhoz és nyomelemhez jut. Ritkábban vagyunk a friss levegőn, a mozgás fogalmát pedig kimeríti a bevásárlás, lelkiismeret-furdalással teli napokon pedig egy-egy óra az edzőteremben. Télen az anyagcserénk is takarékra kapcsol, így a szervezetünkbe kerülő mérgeket és káros anyagokat sem tudja kellőképpen megsemmisíteni. Azért nem kell elkeseredni és egy márkátlan elemhez hasonlítani magunkat, a helyzet korántsem olyan súlyos. Mozgással és egy kicsit tudatosabb táplálkozással még mindenkiből lehet Duracell.

Miért fontos a méregtelenítés?
Nehéz bevallani, de ha igazán oda akarunk figyelni szervezetünkre, akkor tavasszal és ősszel is 2-3 hetes tisztítókúra ajánlott. Méregtelenítés során nemcsak a külső környezetből származó káros anyagoktól, hanem a szervezetünkben zajló átalakítások során keletkező köztes anyagcseretermékektől is meg kell szabadulnunk. Ezek felszaporodásának oka a mértéktelen evés, valamint a túlzott fehérje- és zsírfogyasztás.

Hogyan „tisztuljunk meg”?
Az első és legfontosabb, hogy igyunk sok vizet. Ha belegondolunk napi folyadékbevitelünkbe, valószínűleg elég elkeserítőek lehetnek a számok. Reggel egy kávé (vízhajtó hatású), ebédhez egy pohár víz és persze utána egy kávé, és talán a vacsorához valami üdítő. Fontos: a szomjúság már a szervezet „segélykiáltása”!

A folyadék mellett fontos, hogy pótoljuk a szervezetünkből kiürült vitaminokat, rostokat és ásványi anyagokat. Legjobb rostforrások a gabonamagvak, a gyümölcsök és a zöldségfélék. Célszerű lecserélni a fehér rizst, finomlisztet, fehér kenyeret barna rizsre, a teljes kiőrlésű lisztre és az ebből készülő pékárukra. Zöldség- és gyümölcsfélékből pedig minél többet fogyasszunk, ezek legnagyobb részét is nyersen. Az aszalt gyümölcsök ugyan nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak, ezért hizlalnak, rost- és ásványianyag-tartalmuk azonban kiváló. Nem egy csokitorta ugyan, de méregtelenítés időszakában még desszertnek is megfelelő. Az emésztőrendszer működését a rostokon kívül a különböző fűszer- és gyógynövények, illetve az ezekből készíthető teák is serkentik.
Készüljünk fel a télig tartó pörgésre!

A legsportosabb városban élünk, úgyhogy Újpesten elég nehéz kifogást találni a sportolásra. Lépten-nyomon sportpályákba, parkokba, hangulatos futóútvonalakba ütközünk, csak rajtunk múlik, melyiket választjuk. És ne feledje senki, április 29-én újra Futó és Kerékpáros Fesztivál!

DV.Kiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütem

Kapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye