Ajánlott videóKulturkáló (2018.03.02.)

Az ÚKTV legfrissebb adása...

Aktuális programnaptár


Újpest által elnyert pályázatok


Újpesti Cseriti

Városkalauz - Újpest 2017


Városkalauz - Újpest 2017

KapcsolatokAz oldalt 9804387 alkalommal 6642856 látogató nézte meg a mai napig 2009.01.01. óta

Nem a hidegtől fázunk meg


Gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap – szokás mondani. Ennyi idő alatt lehet kiheverni a megfázást. Az elnevezés ugyanakkor megtévesztő, mert hiába gondolják úgy sokan, hogy a hideg időjárásra vezethető vissza a nátha, a megbetegedést valójában vírus okozza. Akárcsak az influenzát, amivel viszont nem szabad összekeverni.A megfázás gyakori felső légúti betegség, egy átlagos felnőtt évente akár három-négy alkalommal is áteshet rajta. Cseppfertőzéssel terjed, a tünetek néhány napon belül jelentkeznek. Orrfolyással, tüsszögéssel, orrdugulással, torokfájdalommal és köhögéssel jár. Rendszerint rossz közérzet, fejfájás, torokfájás előzi meg, majd rendszeres orrfújásra készteti a beteget, ami napokig eltartó köhögésrohamokhoz vezet, hogy aztán újra megnyugodjon a szervezet.

Sok száz vírust ismerünk, amelyek náthát idéznek elő, a leggyakoribb az orrnyálkahártya gyulladásáért felelős rhinovírus és az RSV (respiratórikus szicicális vírus). Ezek a kórokozók a legyengült immunrendszert támadják meg a legkönnyebben. A megbetegedés így függ össze a hideg időjárással, hiszen a szervezet ebben az időszakban védtelenebb, kevesebb vitaminhoz jut, mint a napfényes hónapokban. Könnyebben elkaphatjuk a vírust akkor is, ha fáradtak, kialvatlanok vagyunk.

A megelőzésben ezért kiemelt fontosságú a rendszeres pihenés, a meleg környezet, a rendszeres vitaminpótlás és folyadékfogyasztás. Az északi népeknél előszeretettel alkalmazzák a hideg-meleg váltófürdőt és a szaunát, amelyek ellenállóbbá teszik a szervezetet, viszont kifejezetten ártalmasak lehetnek, ha már elkaptuk a náthát. A betegség ideje alatt a megerőltető sportolástól is tartózkodjunk, mert az intenzív testmozgás felgyorsítja a véráramlást, ami kedvez a kórokozók elterjedésének, és így nagyobb területen fejtik ki hatásukat a szervezetben.

Biztos gyógymódot nem ismerünk a megfázásra, de számos hagyományos módszerrel enyhíthetők a tünetek. A lábadozás időtartama lerövidíthető, ha sok C-vitamint fogyasztunk, kifejezetten hasznosak a citrusfélék, valamint a torma, a gyömbér, az erős paprika, a vöröshagyma, a húsleves, a forralt bor, a fokhagyma (amit antibiotikum helyett sokan mézzel keverve fogyasztanak), a cékla és a savanyú káposzta is. Az orrdugulás kellemetlenségei pedig nagyban orvosolhatók illóolajok belégzésével vagy kamillás inhalálással.

A nátha nem összetévesztendő az influenzával, bár mindkettőt vírusok okozzák. A tünetek sokban hasonlóak, de az influenza súlyosabb lefolyású, általában magas lázzal jár, fejfájás, izomfájdalmak, levertség és elgyengülés jellemzi, ritkábban jelentkezik torokfájás és orrdugulás. Megelőzésében hatékonyak a védőoltások, míg a megfázás ellen maradnak a természetes védekezési módszerek.

Az utóbbi időszakban megnőtt a náthás betegek száma. Legtöbben száraz köhögésre panaszkodnak, és az a típusú megfázás a leggyakoribb, ahol a betegség lefolyása két-három hétig is elhúzódik, tehát jóval tovább a megszokottnak tekinthető hét-nyolc napnál. A tünetek egy hét után szűnni látszanak, de aztán újra jelentkeznek, és majdnem egy hónapig eltartanak. A kórokozó nem csak a felnőttekre jelent veszélyt, hanem rengeteg gyerek is elkapta ezt a vírust – mondták el érdeklődésünkre egy újpesti patikában. A gyógyszerészek tapasztalatai szerint a karácsony előtti időszakban inkább a hányással és hasmenéssel együtt járó megfázás volt a legjellemzőbb. Sok vásárló keresi a téli időszakban megszokott köhögéscsillapítókat és vitaminkészítményeket, valamint az influenza ellen beadható védőoltásokat is. Az oltóanyagokból elegendő mennyiség áll rendelkezésre a gyógyszertárakban.

Csernus JánosKiemelt témáink
Halassy Olivér Városi Uszoda Újpesti Párbeszéd Újpesti Piac Újpest Kártya Cseriti Szilas Park Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Görgey utca felújítása Nem Nagy Dolog! Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten A Bőrfestő Óvoda fejlsztése A Homoktövis utcai bölcsőde fejlesztése Tarzan Park Újpest Márkabolt Hahó Babák Rózsavirág III. ütem

Kapcsolatok

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye